Noi demisii în Guvernul britanic, pe fondul presiunilor intense pentru retragerea premierului Boris Johnson

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 06.07.2022

Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat miercuri, în contextul intensificării presiunilor politice pentru retragerea de la putere a premierului Boris Johnson, informează BBC News.

Kemi Badenoch, secretar de stat responsabil de Administraţia locală, Credinţă şi Comunităţi în cadrul Departamentului Comunităţilor, a anunţat că demisionează. De asemenea, a demisionat Neil O'Brien, subsecretar de stat pentru Egalitate. Anterior, demisionaseră Julia Lopez, secretar de stat pentru Media, Date şi Infrastructură Digitală în cadrul Ministerului Culturii şi Digitalizării, Lee Rowley, subsecretar de stat pentru Afaceri, şi Alex Burghart secretar de stat în Ministerul Educaţiei. De asemenea, a demisionat Mims Davies, secretar de stat în Ministerul Muncii şi Pensiilor. Rachel Maclean, secretar de stat pentru Siguranţă în cadrul Ministerului de Interne, a anunţat, de asemenea, retragerea din funcţie.

Ministrul britanic de Finanţe, Rishi Sunak, şi ministrul Sănătăţii, Sajid Javid, doi membri importanţi ai Guvernului de la Londra, au demisionat marţi seară, distanţându-se de premierul Boris Johnson, supus presiunilor intense pentru a se retrage de la putere. În total, au demisionat 21 de oficiali guvernamentali în ultimele 24 de ore.

Liam Fox, fost ministru al Apărării şi unul dintre liderii Partidului Conservator, i-a cerut premierului Boris Johnson să demisioneze. Comitetul 1922, un organism al Partidului Conservator, intenţionează să modifice regulamentul intern pentru a permite depunerea cu rapiditate a unei noi moţiuni de cenzură împotriva premierului Boris Johnson, liderul formaţiunii de centru-dreapta.

Premierul Boris Johnson a obţinut cu greu un vot de încredere în Partidul Conservator în iunie, pe fondul criticilor privind organizarea unor petreceri în birouri guvernamentale, în timpul pandemiei, prin încălcarea regulilor antiepidemice. În ultimele zile, presiunile s-au intensificat, în condiţiile în care Boris Johnson este acuzat că l-a promovat pe deputatul Chris Pincher în funcţia de adjunct al grupului parlamentar conservator, deşi acesta este vizat de o anchetă privind presupuse agresiuni sexuale.

În acest context, ministrul Sănătăţii, Sajid Javid, şi cel de Finanţe, Rishi Sunak, şi-au anunţat marţi seară demisiile, generând presiuni suplimentare asupra premierului Boris Johnson. "Am vorbit cu premierul pentru a-l anunţa că demisionez din funcţia de ministru al Sănătăţii şi Asistenţei Sociale. Îmi este clar că situaţia nu se va schimba sub conducerea sa, prin urmare aţi pierdut şi încrederea mea. A fost un privilegiu enorm să exercit acest rol, dar regret că nu mai pot continua având conştiinţa împăcată", a declarat Sajid Javid, potrivit cotidianului The Evening Standard.

"Publicul se aşteaptă ca Guvernul să fie condus în mod adecvat, competent şi serios. Recunosc că aceasta ar putea fi ultima mea funcţie ministerială, dar cred în standardele pentru care merită să luptăm şi de aceea demisionez", a afirmat, la rândul său, Rishi Sunak, ministrul demisionar de Finanţe.

Demisiile celor doi membri importanţi ai Guvernului de la Londra intervin după ce premierul Boris Johnson prezentase scuze pentru numirea deputatului Chris Pincher în funcţia de adjunct al liderului grupului parlamentar conservator. "A fost o greşeală şi este toată lumea afectată. Vreau să fie foarte clar că în instituţii nu este loc pentru cineva care este agresor sau care abuzează de poziţii de putere", a declarat Boris Johnson.

Întrebat miercuri, în cursul audierilor în Comisia pentru Relaţia cu Guvernul din Camera Comunelor, dacă va mai fi prim-ministru peste o zi, Boris Johnson a răspuns: "Sigur".

De asemenea, Boris Johnson a fost întrebat dacă a avut vreo întâlnire privată în 2018, în timp ce era ministru de Externe, cu oligarhul rus Alexander Lebedev, Boris Johnson a declarat că nu îşi mai aminteşte exact, dar a părut să confirme. "Cred că probabil m-am întâlnit, dar trebuie să verific. M-am întâlnit cu el de câteva ori, dacă a fost când eram ministru de Externe, atunci, da", a declarat Boris Johnson, potrivit Sky News.

Liz Truss, actualul ministru de Externe, a declarat că nu este momentul să demisioneze. Ea este considerată o potenţială succesoare a lui Boris Johnson în funcţiile de lider al Partidului Conservator şi de prim-ministru.

Opoziţia laburistă de la Londra a salutat demisiile din Guvern şi a cerut convocarea alegerilor parlamentare anticipate.