Beijingul impune vaccinarea anti-COVID şi relaxează restricţiile privind turismul intern

Ziarul Financiar 06.07.2022

Capitala Chinei a impus miercuri vaccinarea anti-COVID-19 pentru majoritatea persoanelor care vor intra în locuri aglomerate precum biblioteci, cinematografe şi săli de sport. Beijingul relaxează restricţiile privind turismul intern.

Începând cu 11 iulie, persoanele care vor dori să intre în anumite locuri publice vor trebui să fie vaccinate, cu excepţia cazului în care au probleme care le fac să nu poată fi vaccinate, a declarat un oficial al oraşului în cadrul unei conferinţe de presă, conform Reuters.

Restaurantele şi transportul public sunt exceptate de la această regulă.

China ceruse deja angajaţilor cu risc mai ridicat, cum ar fi cei care lucrează în sectorul transportului public şi în industria lanţului rece, să fie vaccinaţi, dar nu a impus vaccinarea pentru publicul larg şi a subliniat că este o acţiune voluntară.

Oraşul Beijing a vaccinat în totalitate 97,7% din populaţia adultă până în septembrie anul trecut. În prezent, acesta îndeamnă locuitorii să îşi facă vaccinuri de rapel şi încearcă să convingă persoanele în vârstă, un grup cu rate de vaccinare mai scăzute decât adulţii mai tineri, să se vaccineze.

Până la 17 aprilie, 80,6% dintre cei cu vârsta de 60 de ani şi peste din Beijing au primit prima doză.

Persoanele în vârstă care vizitează anumite locuri care oferă activităţi special pentru ele ar trebui să fie vaccinate cât mai curând posibil, a declarat oficialul de sănătate al oraşului, Li Ang.

"Este o palmă pe propria faţă", a scris un utilizator pe platforma chineză Weibo, asemănătoare Twitter, făcând aluzie la contradicţia dintre regulile Beijingului şi promisiunea făcută anul trecut de autoritatea naţională de sănătate că nu vor exista restricţii de circulaţie pentru persoanele nevaccinate.

Beijingul nu a precizat clar condiţiile, respectiv dacă va cere doar o doză iniţială sau o vaccinare completă sau chiar un rapel, şi dacă va recunoaşte vaccinurile străine, cum ar fi cele de la Pfizer şi Moderna, care rămân neaprobate în China.

Oraşul Beijing a raportat miercuri, până la ora 15.00, trei noi cazuri locale de COVID, toate fiind deja izolate, după un total de 9 infecţii la începutul acestei luni.

De asemenea, Beijingul şi-a pus la punct regulile stricte privind turismul intern. De acum înainte, va "restricţiona strict" intrarea persoanelor care, în decurs de 7 zile, au călătorit în oraşe care au raportat recent o infecţie locală sau mai multe, faţă de 14 zile anterior.

De asemenea, restricţiile privind intrarea călătorilor din regiunile interne din apropierea graniţelor internaţionale ale Chinei vor fi eliminate.

Zborurile internaţionale directe către Beijing vor fi reluate într-un mod „ordonat”.