Răzvan Botea, ZF: Ministerul Misterului Fondurilor Europene. De ce această opacitate de 29 de miliarde de euro privind PNRR? Cine este responsabil de acest plan? Cine îşi asumă succesul sau eşecul?

Autor: Răzvan Botea 06.07.2022

Un secret de zeci de miliarde de euro. Modul în care se gestionează cele 29 de miliarde de euro din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ar trebui să fie la vederea oricui, public, actualizat constant, pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, actualul Minister al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, condus de Marcel Boloş. În schimb, solicitările ZF pentru aceste informaţii se află de două săptămâni „în lucru” în departamentul de comunicare al acestei instituţii.

Nu am vrea să ştim, de exemplu, cine este responsabil de aceşti bani? Pentru că banii sunt ai noştri, ai tuturor. Banii nu cresc în copaci, nici măcar fondurile, granturile europene. De exemplu, PNRR este format din creşterea contribuţiilor statelor membre şi taxe noi la nivel european. Deci tot din banii noştri. Ce face departamentul care gestionează PNRR? Care sunt responsabilităţile? Cine îşi asumă succesul sau eşecul implementării PNRR?

Da, responsabilitatea este uriaşă, dar cineva trebuie să şi-o asume.

Printre întrebările trimise la MIPE, de altminteri simple, cu răspunsuri care pot fi date pe loc, sau cel puţin aşa ar fi normal, se află: cine este responsabil în România de implementarea PNRR; cum sunt repartizate sarcinile, care este stadiul implementării, câţi bani au fost cheltuiţi.

Tăcere de două săptămâni. Dar de ce tăcere? Nu sunt întrebări care necesită o documentare amplă. Nu sunt nici măcar întrebări incomode. Sunt întrebări de bun simţ, ale căror răspunsuri ar trebui să se afle la îndemâna oricui, oricând.

Într-adevăr, pe site-ul MIPE, ascuns la secţiunea „contact” se aflau trei informaţii despre cine gestionează „de la centru” implementarea PNRR: Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (Direcţia Generală Management Mecanism de Redresare şi Rezilienţă), directorul Ramona Moldovan şi o adresă de mail. Atât, despre un departament care gestionează 29 de miliarde de euro în investiţii în dezvoltarea României. Între timp, numele a fost înlocuit de cel al Ancuţei Condurache. Cine este ea, ce studii, experienţă are şi ce o recomandă pentru această funcţie? Nu se ştie, în acest moment.

De fapt, public, nu se ştie nimic altceva despre acest departament în afară de faptul că există, că are un director şi o adresă de mail. Or, discutăm de gestionarea a zeci de miliarde de euro, uşor accesibili, care pot atenua criza şi, mai ales, poate aduce investiţiile amânate deja de prea mult timp în România. Mai mult, banii nu vor fi mereu acolo. Dacă până în 2027 nu sunt folosiţi, se pierd, sau cel puţin aşa este reglementarea din acest moment.

În România, implementarea PNRR a început într-un haos total, cu nelipsitele întârzieri şi emoţii că planul nu va fi aprobat. Răspunsurile despre cum va funcţiona implementarea planului erau la fel de multe şi variate ca persoanele pe care le întrebai.

Cu un lucru, însă, toată lumea era şi este de acord: PNRR este, poate, printre ultimele trenuri ale dezvoltării României.

Acum lucrurile despre funcţionarea implementării s-au mai limpezit şi mediul de business – despre mediul public încă nu se ştie – a venit deja cu proiecte. Nu se ştie clar când va fi cheltuit primul euro - deşi alte ţări deja au cheltuie o bună parte din bani -, dar există o claritate mai mare asupra modului în care funcţionează lucrurile.

Fără răspuns a rămas, însă, ce face direcţia care coordonează implementarea PNRR în România. ZF a retrimis astăzi întrebări pentru detalii legate de noua conducere a direcţiei care gestionează implementarea PNRR în România.

Este un post-cheie şi cineva trebuie să şi-l asume cu nume şi prenume şi activitatea trebuie să fie transparentă. De asemenea, publicul trebuie să ştie ce face această direcţie, ce a făcut până acum şi ce va mai face. În acest moment, pare a fi un secret. Un secret de 29 de miliarde de euro.