Patronatul IMM-urilor: Reducerea plafonului pentru micro la 500.000 de euro va afecta 8.000 de companii şi nu va aduce venituri semnificative statului

Autor: Adelina Mihai 07.07.2022

Reducerea plafonului veniturilor obţinute în anul precedent, de la 1 milion de euro la 500.000 euro, pentru încadrarea unei companii în categoria microîntreprinderilor, nu va aduce un venit semnificativ la bugetul de stat, au transmis reprezentanţii Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), confederaţie patronală care reprezintă interesele întreprinderilor mici şi mijlocii. Măsura de reducere a plafonului pentru micro este una dintre propunerile incluse în proiectul de modificare a codului fiscal, aflat în prezent în dezbatere publică.

Aproximativ 8000 de microîntreprinderi vor trece la plata impozitului pe profit, spun reprezentanţii CNIPMMR. „Majorarea accizelor şi a TVA-ului la unele produse va duce la creşterea preţurilor, respectiv costuri suplimentare pentru populaţie; reducerea plafoanelor la PFA (norma de venit) va genera o migrare a PFA-urilor din domeniul IT către microîntreprinderi, iar impozitul colectat de stat va fi mai mic decât norma de venit; niciuna din aceste măsuri nu duce la reducerea presiunii inflaţioniste asupra cetăţenilor”, au transmis reprezentanţii CNIPMMR.

Aceştia au mai precizat că, exceptând măsurile ce privesc TVA-ului şi accizele, „toate celelalte sunt măsuri fără fundamentare fiscală şi economică pe termen mediu şi lung”.