Toata lumea spune că e salvarea României, dar nimeni din Guvern nu ştie câţi bani s-au cheltuit din PNRR şi ce trebuie făcut să intre cele 29 mld. euro în economie. Guvernul se laudă că toate ţintele au fost îndeplinite, dar 4 mld. euro zac necheltuite în conturile ministerelor

Autor: Răzvan Botea 07.07.2022

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a transmis că toate ţintele şi jaloanele au fost îndeplinite pentru primul semestru din 2022 şi că este gata să facă cererea de finanţare pentru următoarea tranşă din PNRR care să intre în conturile României. Până în acest moment, din informaţiile ZF, cele 3,8 mld. de euro, care au intrat deja în conturile României la final de 2021 şi început de 2022, au fost distribuite către ministere, dar niciun euro nu a fost cheltuit. Când vor fi cheltuiţi primii bani din multdiscutatul PNRR?

„Asta ţine foarte mult de  ministere şi de cât de repede pot face evaluările. Programul este nou şi aş zice că un minim, în cel mai bun caz, de 6-8 luni, în domeniul privat. Pe partea publică, nu ştiu ce să spun”, spune Bogda Hossu, CEO Wise Finance Solutions, companie de consultanţă.

Practic, banii din PNRR vin pe măsură ce ţintele şi jaloanele, majoritatea acte normative, sunt îndeplinite. Pentru T4/2021, MIPE a trimis la Comisia Europeană cererea de finanţare şi banii - 2,6 mld. de euro - ar urma să intre în conturile Trezoreriei la finalul lui iulie sau începutul lui august. Următoarea cerere de plată pentru PNRR va fi transmisă Comisiei Europene în octombrie şi este aferentă obiectivelor îndeplinite în prima jumătate din 2022.