Ce urmează după venirea Ford Otosan la Craiova: noi investiţii în zona Olteniei din partea furnizorilor de componente. „Vrem să atragem noi producători de componente“

Autor: Bogdan Alecu 07.07.2022

Ford Otosan investeşte peste un miliard de euro în Craiova prin preluarea uzinei auto şi planul de 490 mil. euro Mai departe este rândul furnizorilor care sunt în Turcia, în zona Kocaeli, să vină la Craiova pentru a livra mai repede către uzina unde alături de Puma se vor produce şi viitoarele Transit şi Tourneo Courier din 2023.

Companiile din Turcia derulea­ză mai multe investiţii în România, iar prin­tre cele mai vizibile în ultimii ani au fost cea în cadrul Arctic, la Ulmi în Dâmboviţa de 150 mil. euro într-o nouă fa­brică şi un alt grup din Turcia a finali­zat o fabrică de amidon la Medgidia cu 78 mil. euro.

„Vor fi mai multe investiţii din partea companiilor din Turcia în România. La 7,5 miliarde de dolari au ajuns investiţiile până acum, inclusiv din partea companiilor din terţe ţări, dar cu acţionariat turc. Sunt in­vestiţii în FMCG, automotive, alimentar, media, IT şi altele. La Craiova vedem prima investiţie a Ford Otosan în afara Turciei. Există un interes pentru România şi aceste investiţii vor continua. Suntem cel mai mare partener în regiune“, a spus Füsun Aramaz, ambasadorul Turciei la Bucureşti, într-un interviu acordat ZF. Turcia se află în prezent pe locul 15 în topul celor mai mari investitori străini în România, cu capitalul social subscris  de 2,5 mld. lei (500 mil. euro). Sunt active pe piaţa locală 16.800 de com­panii cu acţionariat tur­cesc, arată datele din ianuarie de la Registrul Comerţului. În 2018 erau prezente pe piaţa locală 15.100 de fir­me, valoarea capitalului so­cial subscris era de 2 mld. lei (430 mil. euro). România este cel mai mare partener comercial pentru Turcia din Europa de Sud-Est.