ZF Deschiderea de astăzi. Alin Brendea, Prime Transaction: Aşteptarea mea pentru perioada următoare este să intrăm într-o zonă de stabilitate

Autori: Alexandra Matei , Liviu Popescu 07.07.2022

♦ Şi trendul descendent de pe pieţele externe ar putea să se aplatizeze.

Piaţa românească de capital confirmă un trend de evoluţie peste media pieţelor europene, iar explicaţia vine din faptul că pe piata locală indicii sunt foarte puternic dependenţi de sectorul energetic, care a mers foarte bine în acest an, susţine Alin Brendea, director de operaţiuni al Prime Transaction.

În perioada următoare, el se aşteaptă ca piaţa locală să intre într-o zonă de stabilitate, iar trendul descendent de pe pieţele externe să se diminueze. „În ultima perioadă, influenţa majoră a venit dinspre pieţele externe, unde retrăim un trend de scădere. De asemenea, această influenţă vine şi dinspre frica de recesiune economică, ce apare tot mai mult în analizele bursiere de pe plan extern. Mandatul băncilor centrale începe să ţintească din nou din ce în ce mai puternic inflaţia, ceea ce asigură dobânzi mai mari şi costuri mai mari de finanţare. Aşteptarea mea pentru perioada următoare ar fi mai degrabă să intrăm într-o zonă de stabilitate temporară, în condiţiile în care nu vom mai avea foarte multe ştiri care să aducă noutăţi pe piaţa locală“, a spus Alin Brendea în cadrul emisiunii ZF Deschiderea de astăzi din 6 iulie 2022.

Cunoscând faptul că rezultatele financiare vor începe să fie publicate pe finalul lunii iulie şi, semnificativ, la jumătatea lunii august, probabil şi trendul descendent de pe pieţele externe ar putea să se aplatizeze în următoarea perioadă, adaugă Brendea.

Companiile din energie sunt pe radar în această perioadă. El menţionează că în şedinţa precedentă au fost două companii din sectorul energetic, şi anume Petrom şi Romgaz, ceea ce probabil a contat şi ca lichiditate şi ca evoluţie în piaţă.

Pentru Romgaz, precizează acesta, s-a intrat în ex-dividend, cu o scădere normală, pentru că cei care au cumpărat nu au mai încasat dividende, iar pentru Petrom a trecut data de la care se puteau cumpăra acţiuni pentru a putea participa în viitoarea majorare de capital a societăţii la valoare nominală.

De aici vine şi interesul pentru aceste companii, consideră directorul de operaţiuni al Prime Transaction, dar şi scăderea în cazul Romgaz.

„Probabil, astfel de scăderi au fost legate şi de o evoluţie a preţului petrolului pe pieţele internaţionale, care a înregistrat ieri o scădere semnificativă şi probabil de aici şi apariţia unor vânzători“, a adăugat el.

Despre majorarea de capital a Petrom, unde sunt circa 120 mil. lei prin emisiunea de acţiuni noi, acesta afirmă că este o majorare de capital social făcută pentru că statul trebuie să primească anumite acţiuni în contul unor terenuri la care Petrom acum a obţinut drept de proprietate.

Astfel, pentru a menţine aceeaşi pondere a acţionariatului, se oferă şi celorlalţi acţionari acţiuni la valoarea nominală, de 0,1 lei, iar ca procent de subscriere, menţionează el, vorbim de circa 10,3% din numărul de acţiuni noi deţinute, care vor putea fi închise la acest preţ.

„Societatea a previzionat un orizont de timp undeva la nivelul lunii septembrie pentru încheierea acestui proces.“

Vizavi de piaţa monetară, Alin Brendea spune că se parcurge deja de o anumită perioadă un trend de creştere a randamentelor, care nu se va opri până când nu vor apărea semnale destul de clare că inflaţia poate fi stăpânită ca atare.

În plus, cât timp dobânzile vor creşte şi, implicit, şi randamentele, vor fi plasamente din ce în ce mai interesante pe piaţa monetară, afirmă acesta.

Pe de altă parte, crede el, va persista un anumit nivel al prudenţei investitorilor, deoarece continuarea acestui trend ar putea duce la randamente chiar mai bune într-un viitor destul de apropiat.

O întrebare care se află acum pe buzele unor investitori este dacă să subscrie în această perioadă la Fidelis direct din oferte sau să mai aştepte, în speranţa că statul ar putea plusa.

Alin Brendea spune că aşa cum există un portofoliu pe piaţa de acţiuni, poate fi făcut şi un portofoliu de instrumente cu venit fix, astfel că, ţinând cont de randamentele ridicate în acest moment, se poate investi, însă recomandă o investire treptată şi prudentă.

„O investire în mai multe etape a sumelor destinate instrumentelor cu venit fix ar putea fi prudentă sau recomandată pentru a exista şanse să vedem în viitor randamente chiar şi mai bune“, a adăugat el.

Directorul de operaţiuni al Prime Transaction consideră că un lucru important pentru investitorii de retail sunt raportările din partea fondurilor de pensii, care vor deveni lunare în viitor.

„Prime Transaction realizează astfel de rapoarte. Pentru investitorii mici este important să vadă ce fac cei mari, care au resurse de analiză şi informaţionale mult mai bune. Ca atare, probabil că genul aceasta de informaţie poate modela şi comportamentul investitorilor de retail“, a mai spus Alin Brendea.