Ceea ce se spunea că nu se poate, până la urmă s-a putut: Fondurile de pensii Pilon II vor publica lunar în detaliu portofoliile de investiţii. Bonus: vom afla salariile şefilor administratorilor de pensii. Oare cât câştigă Andreea Pipernea, şefa NN Pensii, cea mai puternică femeie din România, care are sub administrare 6 mld. euro?

Autor: Tibi Oprea 07.07.2022

Cei mai mari investitori ai Bursei de Valori Bucureşti, respectiv cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, alimentate lunar în medie cu circa 850 mil. lei din contribuţiile a câtorva milioane de salariaţi români, vor publica lunar structura detaliată a investiţiilor, şi nu trimestrial, aşa cum o fac din decembrie 2020 încoace, potrivit completărilor unei norme a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) care a fost publicată în Monitorul Oficial pe 5 iulie 2022.

Din iarna anului 2020, adică la câteva luni de la colapsul Wirecard şi de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, ASF a solicitat celor şapte fonduri de pensii private să publice trimestrial raportările din portofoliu, nu semestrial, aşa cum făcuseră câţiva ani la rând.

La nici doi ani mai târziu, Autoritatea a cerut o frecvenţă lunară „pentru creşterea transparenţei în ceea ce priveşte modul de investire a activelor”.