Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Suntem gata să folosim toate instrumentele când trebuie şi în dozajul necesar. Şocurile creşterilor de preţuri sunt şi inflaţioniste şi recesioniste. Trebuie să navighezi cu foarte mare atenţie. Nicio ţară nu îşi permite să sară direct pe dobânzi real pozitive şi nicio ţară nu o face

Autor: Claudia Medrega 10.07.2022

„Este foarte important să calibrezi politica monetară de aşa manieră încât să eviţi pe cât posibil intrarea în recesiune“, susţine guvernatorul BNR.

Înrăutăţirea perspectivei apropiate a inflaţiei din cauza dinamicilor mai mari anticipate pentru preţurile combustibililor, gazelor naturale, energiei electrice şi alimentelor procesate pentru lunile următoare, incerti­tudinile fiscale, precum şi incertitu­dinile şi riscurile considerabile aduse de prelungirea războiului din Ucraina şi extinderea sancţiunilor impuse Rusiei  au determinat BNR să mărească din nou cadenţa şi să crească dobânda-cheie cu 1 punct procentual (pp), de la 3,75% la 4,75%.

Mişcarea băncii centrale nu a fost anticipată de cei mai mulţi analişti, unii văzând posibilă o majorare a dobânzii cu 0,75 pp, la 4,5%. Băncile centrale din Ungaria şi Cehia au dus deja dobânzile-cheie la 7,75%, respectiv 7%, în timp ce Polonia a ajuns cu rata-cheie la 6%.