Acţiunile poloneze, cel mai slab performer din rândul pieţelor emergente din Europa în luna iunie, cu un minus de 10,3%. Indicele MOEX din Moscova, plus 10,4% în euro

Autor: Eduard Ivanovici 07.07.2022

Luna trecută, indicele dedicat pieţelor emergente din Europa MSCI EM Europa s-a depreciat cu 8,8% în euro prin comparaţie cu luna mai şi cu 10,9% în dolari americani, se arată într-o analiză a Wood & Company.

WIG20 din Polonia a fost indicele cu cea mai slabă performanţă luna trecută, pierzând 10,3% în euro şi 8% în zloţi. În Grecia, indicele ASE s-a depreciat cu 9% în euro, iar ISE30 din Turcia a scăzut cu 7,5%.

La Praga, PX a înregistrat o scădere de 4,6%, iar indicele românesc BET a pierdut 1,8% în euro şi 1,7% în lei. Indicele BUX din Ungaria a fost pe minus cu 0,3% în luna iunie.

Piaţa de capital din Rusia a fost singura care a obţinut creşteri în euro, în vreme ce indicele MOEX a urcat cu 10,4%. Totuşi, indicele moscovit a scăzut cu 6,4% în ruble.

Majoritatea sectoarelor au suferit declinuri, bunurile de larg consum reuşind însă să intre în teritoriu pozitiv, cu un plus de 1,7% în iunie. Energia (-3,4%), utilităţile (-4,9%) şi segmentul healthcare (-5,7%) au avut unele dintre cele mai bune performanţe luna trecută, în timp ce industria a pierdut 7,2%, urmată de consum discreţionar (-9%), telecomunicaţii (-9,1%) domeniul financiar (-11,5%) şi materiale (20,4%).

Sentimentul macroeconomic, calculat prin indicele ESI, s-a deteriorat de-a lungul întregii regiuni, cu precădere în Grecia şi Turcia, scrie societatea de brokeraj.