Deficitul comercial al SUA se reduce în mai; exporturile ating un nivel record

Autor: Dorin Oancea 07.07.2022

Deficitul comercial al Statelor Unite s-a redus în luna mai, în condiţiile în care încetinirea cererii interne, pe fondul creşterii ratelor dobânzilor, a redus importurile, ceea ce ar putea face ca în trimestrul al doilea comerţul să contribuie la creşterea economică, scrie Reuters.

Departamentul pentru Comerţ a declarat joi că deficitul comercial a scăzut cu 1,3%, ajungând la 85,5 miliarde de dolari. Importurile de bunuri şi servicii au crescut cu 0,6%, ceea ce a fost compensat de o creştere de 1,2% a exporturilor, la un nivel record.

Importurile de bunuri au crescut cu 0,1%, în timp ce serviciile au urcat la un nivel record. Exporturile de bunuri au explodat cu 1,7%, ajungând la un nivel record. Exporturile de servicii au fost, de asemenea, cele mai mari din istorie.

Rezerva Federală a majorat dobânda de referinţă overnight cu 150 de puncte de bază începând din martie, în încercarea de a calma cererea internă pentru a reduce inflaţia. Un deficit comercial record a cântărit asupra economiei în primul trimestru, ceea ce a dus la o scădere a produsului intern brut cu o rată anuală de 1,6%. Comerţul a scăzut ca pondere în PIB timp de şapte trimestre la rând.