Urmează ZF Bankers 2022 – 11-12-13 iulie. A treia zi va fi pentru prima oară dedicată exclusiv asigurărilor. Cei mai importanţi bancheri vor fi luni şi marţi la ZF Bankers 2022, unde vor discuta despre sistemul bancar, dobânzi, credite, inflaţie şi impactul tensiunilor din economie

Autor: Cristian Hostiuc 08.07.2022

Cei mai importanţi bancheri din piaţă vin luni şi marţi la ZF Bankers 2022 pentru a discuta despre evoluţia sistemului bancar în noul context macroeconomic, care începe să fie afectat de tensiunile geopolitice. Explozia inflaţiei a dat peste cap toată revenirea economică după COVID, iar războiul din Ucraina a aruncat în aer echilibrele globale şi accesul la materii prime, în frunte cu gazul până la grâu şi floarea-soarelui. Toată lumea vrea să ştie până unde cresc dobânzile, atât la credite, cât şi la depozite.  Pe piaţă se desfăşoară acum o luptă pentru atragerea de resurse în lei de către bănci, după ce în ultimii ani când era linişte depozitele bancare nu mai re­prezentau o prioritate, băncile având resurse mari de lichiditate. BNR a ajuns cu dobânda la 4,75% (anul trecut pe vremea asta era 1,25%), iar analiştii cred că Mugur Isărescu va ajunge cu dobânda la cel puţin 6%.

ROBOR, care a ajuns la 6,6%, se îndreaptă către 8% spre finalul anului, mai ales dacă nu se va vedea vreo încetinire a creşterii inflaţiei. Deficitul bugetar al guvernului creează probleme pe pieţele financiare pentru că el trebuie finanţat, iar pe fondul unei politici monetare mai dure a BNR rămân surse mai mici disponibile pentru creditare.