Domino energetic: nivelul de umplere a lacurilor de acumulare pentru energia hidro este la minimul ultimilor cinci ani. „Este un an cu hidrologie deficitară. Important e să meargă bine ceilalţi producători“

Autor: Roxana Petrescu 09.07.2022

Gradul de umplere a lacurilor de acumulare este, la începutul lunii iulie, la minimul ultimilor 5 ani
Depozitele de gaze sunt pline în proporţie de numai 44% 
♦ Centralele de cărbune se opresc din probleme legate de mediu ♦ Sentimentul în piaţa energiei este că România trece cu bine sezonul rece care urmează doar dacă va fi o iarnă blândă.

La începutul lunii iulie, gradul de umplere a lacurilor de acumulare era de 79,6%, arată da­tele Transelectrica, a­cesta fiind cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii cinci ani.

La nivelul anului 2017, gradul de um­plere pentru începutul lunii iulie a fost de 64%, producţia Hidroelectrica pentru acel an fiind de circa 14 TWh, cu 20% mai mică faţă de 2016. Anul 2017 nu a fost cel mai slab pentru Hidroelectrica, în 2012, de exemplu, an în care firma a şi intrat în insolvenţă, producţia fiind de numai 12 TWh. În 2014, de exemplu, an cu o hidrologie foarte bună, Hidroelectrica a reuşit să genereze peste 18 TWh de energie. Spre exemplu, anul trecut Hidroelectrica a livrat 16,6 TWh de energie, din care 5,5 TWh au venit din lacurile de acumulare.

„Este un an cu hidrologie de­ficitară comparativ cu ultimii 5 ani, dar nu este niciun fel de problemă. Nu este nici pe departe cel mai rău an al Hidroelectrica. Important este să funcţioneze bine ceilalţi produ­cători şi să nu ne apeleze în exces pe piaţa de echilibrare, ca să putem ţine apa pentru iarnă“, spun specialişti din cadrul companiei. Continuarea secetei poate însă pune presiune pe sistemul energetic local, dependent oricum de energia importată, în contextul în care veştile nu sunt bune nici din alte părţi ale sectorului de producţie.