ANALIZĂ ZF. Antreprenorii români cu greutate susţin financiar tânăra generaţie. Zece grupuri de investiţii pun la bătaie peste 100 mil. euro pentru dezvoltarea afacerilor locale

Autor: Cristina Roşca 08.07.2022

♦ Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, fondatorii Dedeman, Dan Şucu, cel care a creat acum aproape trei decenii Mobexpert, şi Sacha Dragic, omul de afaceri care a înfiinţat în 2008 grupul Superbet sunt câţiva dintre oamenii de afaceri ce pun la bătaie milioane de euro pentru a susţine companii locale aflate la început de drum ♦ Cea mai recentă iniţiativă le aparţine lui Doru Lionăchescu (BT Capital Partners), Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu (One United).

Ziarul Financiar a identificat zece iniţiative – fie că e vorba de grupuri de investiţii, de entităţi de tipul family office sau de fonduri – care pun la bătaie împreună peste 100 de milioane de euro pentru a dezvolta IMM-urile româneşti cu potenţial mare de creştere.

În această analiză nu au fost incluse fondurile de investiţii specializate doar în zona hi-tech, care vin la rândul lor cu alţi bani şi cu alte priorităţi.

Există dintre iniţiativele menţionate de ZF, dintre cele zece selectate, unele care caută şi afaceri care au o componentă de tehnologie, însă ele se uită cu precădere către sectoare precum agrobusiness, HoReCa, medical sau producţie.

Unii dintre cei mai puternici oameni de afaceri şi executivi români, care au creat businessuri de sute de milioane sau chiar miliarde de lei de-a lungul celor trei decenii de capitalism, vin acum în sprijinul noii generaţii de antreprenori aflaţi la început de drum.

Dacă pe pieţele dezvoltate din Occident acest tip de investiţie este deja consacrat, mulţi antreprenori cu greutate având portofolii variate şi diversificate, în România e vorba de o iniţiativă recentă.