La ce multipli sunt evaluate companiile de petrol şi gaze de la Bursa de Valori Bucureşti. Indicele local BET-NG al companiilor din energie are un plus de 2,9% în 2022

Autor: Tibi Oprea 10.07.2022

Doar indicele dividendelor BET-TR se mai află în teritoriul pozitiv (1,7%) de la începutul anului.

Războiul din Ucraina a generat o creştere abruptă a preţurilor la energie – în primele două săptămâni de la invazie preţurile petrolului, cărbunelui şi gazelor naturale urcând cu circa 40%, 130%, respectiv cu 180% - iar de atunci pieţele energetice au rămas cu o volatilitate semnificativă. Preturile gazelor au condus, de asemenea, la creşterea preţurilor angro la energia electrică în Europa, însă până în prezent, preţurile materiilor prime energetice s-au moderat treptat.

Ca răspuns la invazie şi ca urmare a sancţiunilor şi interdicţiilor de import din Rusia, mai multe ţări au luat măsuri stricte, interzicând în întregime importurile de combustibili fosili ruseşti. În ceea ce priveşte companiile listate, investitorii şi-au îndreptat astfel atenţia spre alţi jucători importanţi din sectorul energiei din Occident, dar şi de la Bursa de Valori Bucureşti, unde sectorul energetic este foarte bine reprezentat.