Tensiunea creşte: Nivelul de umplere a lacurilor de acumulare hidro este la minimul ultimilor 5 ani. „Important e să meargă bine ceilalţi producători.“

Autor: Roxana Petrescu 08.07.2022

La începutul lunii iulie, gradul de umplere a lacurilor de acumulare gestionate de Hidroelectrica era de 79,6%, arată datele Transelectrica, acesta fiind cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii cinci ani. La nivelul anului 2017, gradul de umplere pentru începutul lunii iulie a fost de 64%, producţia Hidroelectrica pentru acel an fiind de circa 14 TWh, cu 20% mai mică faţă de 2016. Spre exemplu, anul trecut Hidroelectrica a livrat 16,6 TWh de energie, din care 5,5 TWh au venit din lacurile de acumulare.

„Este un an cu hidrologie deficitară comparativ cu ultimii 5 ani, dar nu este niciun fel de problemă. Important este să funcţioneze bine ceilalţi producători şi să nu ne apeleze în exces pe piaţa de echilibrare, ca să putem ţine apa pentru iarnă“, spun specialişti din cadrul companiei.

Deşi în acest moment situaţia din lacurile de acumulare nu este considerată delicată, ea vine într-un context tensionat care ridică semne de întrebare legate de cum va trece România peste iarna 2022-2023.

Depozitele de gaze sunt pline în proporţie de numai 44%. Centralele de cărbune se opresc din probleme legate de mediu, iar alimentarea cu petrol este pusă sub semnul întrebării. Astfel, cel puţin în acest moment, sentimentul în piaţa energiei este că România trece cu bine sezonul rece care urmează doar dacă va fi o iarnă blândă.