Povestea omului care după ce a creat şi închis cinci afaceri, a reuşit să construiască un adevărat gigant mondial, cu 89.000 de angajaţi şi circa 730 de magazine

Autor: Andra Stroe 10.07.2022

După cinci businessuri eşuate, Rowland Hussey Macy a găsit, într-un final, reţeta antreprenorială câştigătoare. Unde s-a născut businessul de miliarde care îi poartă numele?

Rowland Hussey Macy s-a născut pe 30 august 1822, în Nantucket Island, Massachusetts, în familia Elizabethei Barnard şi a lui John Macy. La vârsta de 15 ani s-a angajat pe o balenieră, Emily Morgan. După ce a abandonat viaţa de marinar s-a căsătorit cu Louisa Houghton, alături de care a avut trei copii: Charles, Rowland Hussey şi Florence.

Atras de oportunităţile ivite în goana după aur, care a condus şi la fondarea oraşului Marysville din California, antreprenorul a deschis aici, împreună cu fratele său, Charles, un magazin de produse alimentare greu perisabile. Pentru că afacerea nu a avut succes, Macy a decis să plece în Est. Între 1843 şi 1855 a deschis în Havershill, Massachusetts, alte patru businessuri cu activitate asemănătoare, inclusiv un magazin care îi purta numele, deservind angajaţii activi în industria de morărit din zonă. Nu a avut însă succes nici de această dată, aşa că a ales să se relocheze din nou.

În 1858 s-a mutat în New York şi a deschis pe 28 octombrie, în nordul oraşului, departe de alte afaceri similare, magazinul R.H. Macy Dry Goods, fiind nevoit, din cauza amplasamentului, să pună la dispoziţia clienţilor o maşină cu aburi pentru a ajunge în locaţie. Încă din prima zi, compania a avut rezultate promiţătoare, înregistrând aproape 2.000 de tranzacţii. Pe măsură ce businessul a luat amploare, antreprenorul a deschis noi unităţi în mai multe clădiri din vecinătate, adoptând totodată politica de retur. Ulterior, businessul a început să producă şi haine pe comandă într-o fabrică proprie.

În 1875 antreprenorul a cooptat doi parteneri, pe Robert M. Valentine, şi pe Abiel T. La Forge, ambii rude.

Fondatorul a murit pe 29 martie 1877, în Paris. După moartea celorlalţi doi acţionari, compania a rămas în mâinile altor membri ai familiei până în 1895, când a fost cumpărată de Isidor şi Nathan Straus.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro