Cine a fost Shinzo Abe, fostul premierul japonez împuşcat mortal vineri dimineaţă: A fost cel mai tânăr prim-ministru al Japoniei de la al doilea Război Mondial şi unul din cei mai puternici 40 de oameni din lume

Autor: Răzvan Botea 08.07.2022

Shinzo Abe, fostul premier al Japoniei, cu al treilea cel mai lung mandat de prim-ministru în Japonia, de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, a murit vineri după ce a fost împuşcat în timpul unui miting electoral.

Prima oară a fost ales prim-ministru în septembrie 2006, iar atunci a devenit cel mai tânăr premier al Japoniei după al doilea Război Mondial. Şi-a dat demisia din această funcţie pe motive de sănătate în 2007, ca mai apo să revină în funcţie şi să îşi dea din nou demisia în 2019.

Partidul pe care îl conducea a câştigat în decembrie 2012 alegerile parlamentare şi astfel Shinzo Abe a devenit din nou premier, primul care revine în această funcţie de la Shigeru Yoshida din 1948. Din 2012, a mai câştigat alegerile din 2014 şi apoi pe cele din 2017, această din urmă victorie lansându-l în cursa pentru cel mai longeviv prim-ministru din istoria Japoniei.

În topul celor mai puternici oameni din lume al revistei Forbes, „Teflon Abe”, cum este poreclit de revistă, a fost situat pe locul 37.

Sub conducerea sa, au fost introduse mai multe măsuri de natură fiscală concepute să crească economia Japoniei, dar şi măsuri privind apărarea ţării. Legăturile cu China sunt tensionate din cauza disputelor teritoriale şi istoriei conflictuale dintre cele două ţări.

Shinzon Abe s-a născut în 21 septembrie 1954 într-o familie cu istorie în cariere politice. Bunicul său, Kan abe a fost politician, la fel ca şi tatăl său, Shintaro Abe, care a fost ministru de externe. Nobusuke Kishi, unchiul său a fost prim-ministrul Japoniei  între 1957 şi 1960.

A urmat cursurile Universităţii Seikei şi a obţinut diploma în Ştiinţe politice, apoi s-a mutat în SUA şi a urmat a doua facultate în cadrul Universităţii California De Sud.

Shinzon Abe şi-a câştigat prima oară locul în parlamentul japonez în 1993.

Pe plan extern, a luptat pentru dreptul Japoniei de a mobiliza trupe peste mări în scopuri defensive pentra ţară şi aliaţii acesteia.

 Administraţia sa nu se află în relaţii foarte bune cu China, cunoscută ca sponsorul Coreei de Nord, mai ales din cauza disputelor teritoriale asupra insulelor din Marea Chinei de Est. A participat la comemorarea a 45 de ani de relaţii diplomatice între China şi Japonia, acţiune ce a fost înţeleasă ca o ofertă de pace.

Pe plan intern, Shinzon Abe a fost cunoscut în Japonia pentru mai multe modifcări legislative, cele mai importante fiind în domeniul apărării, economiei şi justiţiei.

Măsurile fiscale, poreclite „Abenomics”  au fost un succes pentru creşterea PIB-ului , economia Japoniei accelerând după o lungă stagnare.

Premierul japonez a fost în vizită la Bucureşti în 2018,în timpul unei crize politice, la o zi după ce premierul Mihai Tudose şi-a depus mandatul. El a fost plimbat în Herăstrău prin grădina japoneză de primarul Capitalei la acel moment, Gabriela Firea şi întâlnirea cu premierul României a fost anulată.