Peste 40% din suprafaţa cultivată cu cereale din judeţul Vrancea este afectată drastic de secetă

Autor: Florentina Niţu 08.07.2022

Suprafeţele cultivate cu cereale din judeţul Vrancea au un grad de afectare ca urmare a secetei de aproape 100%, potrivit Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea, formată din agricultori care însumează o suprafaţă de peste 25.000 de hectare. În judeţul Vrancea, în 2021, suprafaţa totală cultivată cu cereale a fost de 63.200 hectare, ceea ce înseamnă că fermieri care au 40% din suprafaţa totală sunt puternic afectaţi de această calamitate naturală.

„Fermierii au pierderi în unele cazuri şi de peste 1.000 lei la hectar, multe exploataţii agricole fiind în imposibilitatea de a-şi  continua activitatea având în vedere investiţiile mari care sunt necesare într-o fermă agricolă şi costurile în creştere pentru înfiinţarea culturilor de toamnă pentru anul următor. Suprafeţele cultivate cu porumb care sunt irigate prezintă şi acestea un grad de afectare de 40-50% dar sunt foarte puţine ha irigate iar costurile cu combustibilul şi impedimentele cu care se confruntă fermierii fac ca nici irigaţiile să nu reprezinte o soluţie de salvare în acest moment",  a spus Teofil Dascălu, preşedinte al ACCPT Vrancea.

ACCPT Vrancea a înaintat un memoriu către autorităţi privind necesitatea declarării judeţului zonă calamitată de secetă. Reprezentaţii asociaţiei susţin că este nevoie urgentă de acordarea de despăgubiri  fermierilor vrânceni afectati de secetă pentru a-i ajuta în timp util să-şi înfiinţeze culturile viitoare.

„Fermierii reprezentaţi de ACCPT Vrancea au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022 şi primăvara anului 2022, suprafeţele cu culturi agricole de toamnă având un grad de afectare datorat secetei de 50-80%, lucru constatat şi de Direcţia Agricolă Vrancea care a înregistrat înştiinţări de daună pentru 24.000 de hectare doar pentru culturile de toamnă. Situaţia este mult mai dramatică în ceea ce priveşte culturile de primăvară care au un grad de afectare de 90-100%. Toţi fermierii, membri ACCPT Vrancea care exploatează terenuri pe raza judeţului Vrancea au apreciat ca fiind calamitată în proporţie de 100% cultura de porumb”, se arată în memoriul înaintat de ACCPT Vrancea autorităţilor locale.

Fermierii speră la acordarea de subvenţii pentru energia electrică folosită pentru irigaţii. De asemenea, cred că e necesară implementarea de urgenţă a sistemului de atragerea a precipitaţiilor care a fost testat cu succes în alte judeţe din ţară. În acest moment, în Vrancea funcţionează doar sistemul antigrindină.