Asasinarea lui Shinzo Abe. Poliţia japoneză susţine că securitatea a fost defectuoasă

Autor: Petru Mazilu 09.07.2022

Poliţia japoneză susţine că securitatea de la evenimentul la care participa fostul premier Shinzo Abe, a fost defectuoasă, spune poliţia japoneză, potrivit BBC. Politicianul a fost asasinat în timp ce ţinea un discurs electoral.

Poliţia japoneză a recunoscut că au existat deficienţe în ceea ce priveşte securitatea asigurată fostului premier japonez Shinzo Abe, care a fost împuşcat mortal vineri în oraşul Nara din sudul ţării.

„Este de netăgăduit că au existat probleme în ceea ce priveşte securitatea", a declarat şeful poliţiei din Nara, Tomoaki Onizuka.

Un bărbat înarmat a deschis focul asupra lui Abe la un eveniment electoral, iar crima a şocat profund Japonia.

Poliţia a declarat că suspectul, numit Tetsuya Yamagami, în vârstă de 41 de ani, purta pică unei organizaţii, iar el credea că Abe făcea parte din ea.

Yamagami a recunoscut că l-a împuşcat pe fostul premier cu o armă artizanală, potrivit poliţiei.

„Problema urgentă este ca noi să desfăşurăm o anchetă amănunţită pentru a clarifica ce s-a întâmplat", a declarat şeful poliţiei Onizuka, fără a preciza unde a văzut deficienţe. El era în pragul lacrimilor, adresându-se jurnaliştilor.

Presa japoneză citează surse apropiate anchetei, care spun că Yamagami credea că Abe ar avea legături cu un grup religios care, potrivit lui Yamagami, ar fi ruinat-o financiar pe mama sa.