Riscul recesiunii ar putea forţa BCE să-şi schimbe din nou direcţia după ce s-a luat târziu la trântă cu inflaţia

Autor: Catalina Apostoiu 11.07.2022

La numai câteva săptămâni înainte ca Banca Centrală Europeană să majoreze dobânzile pentru prima dată în peste un deceniu pentru a stăvili creşterea inflaţiei, econo­miştii avertizează că ameninţarea recesiunii ar putea-o forţa să-şi schimbe din nou direcţia, scrie Politico.

BCE a reacţionat prea lent la presiunile inflaţioniste, aflându-se într-o poziţie dificilă comparativ cu celelalte bănci centrale, arată Stefan Gerlach, economist la EFG Bank. Institute for International Finance, care a avertizat cu privire la o viitoare recesiune mondială, a făcut apel la BCE să renunţe la orice plan de înăsprire a politicii monetare de la începutul lunii iunie.

„BCE este pe deplin conştientă de riscurile în creştere, însă strategii acesteia par să fie încă departe de a considera recesiunea drept cel mai probabil scenariu,“ potrivit lui Holger Schmieding, economist la Berenberg.

În pofida norilor care se strâng la orizont, Gerlach avertizează că bancherii centrali „par aproape neafectaţi de acest risc“, fiind în continuare mult prea dornici să-şi recâştige reputaţia legată de combaterea inflaţiei.

Nimeni nu se aşteaptă ca BCE să aplece urechea la apelul IIF. Şi totuşi, economiştii şi investitorii încep să-şi restrângă aşteptările pentru ciclul de majorări de dobânzi.

„Dacă avem dreptate cu estimările privind o recesiune în zona euro, BCE va trebui să-şi revizuiască substanţial perspectivele din nou în decembrie“, arată Schmieding.

Şi Polonia a pornit târziu războiul împotriva inflaţiei. Opoziţia dă vina pe această ezitare şi pe politicile guvernului pentru accelerarea dramatică a scumpirilor în această ţară, potrivit Politico.

Banca centrală poloneză a majorat săptămâna trecută dobânzile sub aşteptări, cu o jumătate de punct procentual, încetinind ritmul scumpirii costurilor de finanţare într-un semn de îngrijorare în creştere că economia încetineşte, notează Bloomberg.

Strategii din Varşovia se află în faţa unei dileme în creştere în condiţiile în care economia poloneză începe să-şi piardă din suflu. Însă cu inflaţia la cel mai ridicat nivel dintr-un sfert de secol, aceştia sunt nevoiţi să susţină zlotul pentru diminuare presiunilor pe preţuri.