Business Magazin. Atacarea Ucrainei de către Rusia a provocat cel mai mare exod de populaţie din Europa, după al Doilea Război Mondial. Oligarhii ucrainieni se pregătesc, de pe acum, pentru reconstrucţia Ucrainei

Autor: Bogdan Cojocaru 10.07.2022

Invazia Rusiei din Ucraina a provocat cel mai mare exod de populaţie din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial. Milioane de ucraineni, cei mai mulţi femei şi copii, au fugit de război în statele europene. Însă primii fugari au fost oligarhii, părăsindu-şi ţara înainte chiar ca războiul să înceApă.

Ei aveau cu ce şi unde să plece. Unii s-au întors, făcând, ceva rar, front comun pentru a lupta cu ruşii. Lumea lor s-a schimbat. Puterea lor este în declin de câţiva ani. Iar dacă ruşii înving, lumea lor s-ar putea să dispară cu totul. Acum, bogaţii Ucrainei se luptă pentru supravieţuire.

Mai erau doar câteva zile până la invazie, dar nimic nu era clar. Avioanele – private, de lux sau doar închiriate – se vedeau clar pe aplicaţiile de monitorizare a traficului aerian. La fel şi direcţia lor: afară din Ucraina, spre vest, departe de orice ameninţare rusă, scrie Radio Europa Liberă. Ziarul Ukrayinska Pravda a numărat pe 13 februarie peste 20 de zboruri. Proprietarii – bogaţii oameni de afaceri deveniţi simbolul capitalismului ucrainean şi o barieră în calea eliminării corupţiei. Fugeau de ceea ce administraţia SUA spunea că va fi o invazie iminentă rusă.

Nici chiar Kievul nu credea că aşa va fi, dar oligarhii nu voiau să rişte. Pe 23 februarie, cu o zi înainte ca Rusia să lanseze invazia pe scară largă, preşedintele Volodîmîr  Zelenski i-a convocat în biroul său cei mai puternici oameni de afaceri din Ucraina. Unii, precum Viktor Pinciuk şi Rinat Akhmetov, cel mai bogat om al Ucrainei, s-au întors în ţară special pentru întâlnire. În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin dădea prelegeri oligarhilor Rusiei de la distanţă la o întâlnire similară la Kremlin a doua zi, adunarea lui Zelenski a fost mai prietenoasă, cu oaspeţii în jurul unei mese. Dar mesajul a fost acelaşi: treceţi în spatele liderului vostru pe timp de război, scrie Financial Times.

Doi dintre cei prezenţi au spus că Zelenski le-a cerut nimic mai mult, nimic mai puţin decât să-şi lase deoparte rivalităţile şi să se unească în apărarea naţiunii. Nu se compara nici de departe cu ce a fost în 2014, când oligarhii ţării au condus răspunsul Ucrainei după ce Rusia a anexat Crimeea şi apoi a tăiat o bucată din regiunea estică Donbas într-un război separatist prin interpuşi. Pentru că acel război a prins armata îngrozitor de prost echipată, cu deficit de personal, în derută, elita afacerilor a finanţat batalioanele de voluntari care au intrat în luptă.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro