Din ce în ce mai mulţi: Populaţia mondială va ajunge la 8 miliarde de locuitori la 15 noiembrie, potrivit Naţiunilor Unite. India va depăşi China ca număr de locuitori

Autor: Dorin Oancea 11.07.2022

Populaţia lumii ar urma să ajungă la opt miliarde de locuitori la 15 noiembrie, a prognozat luni ONU într-un raport în care arată că India va depăşi China drept cea mai populată ţară de pe glob în 2023.

Această bornă demografică globală "este un memento al responsabilităţii noastre comune de a avea grijă de planeta noastră şi un moment pentru a reflecta asupra domeniilor în care nu ne respectăm încă angajamentele pe care ni le-am luat unii faţă de alţii", a declarat secretarul general Antonio Guterres, fără a oferi detalii.

"Aceasta este o ocazie de a ne sărbători diversitatea, de a ne recunoaşte umanitatea comună şi de a ne minuna de progresele în domeniul sănătăţii care au prelungit durata de viaţă şi au redus dramatic ratele mortalităţii materne şi infantile", a adăugat el.

Previziunile Departamentului pentru Afaceri Economice şi Sociale al ONU arată că populaţia lumii creşte în cel mai lent ritm din 1950 încoace.

Indicatorul ar trebui să ajungă la 8,5 miliarde în 2030 şi la 9,7 miliarde în 2050, atingând un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de persoane în anii 2080, înainte de a se stabiliza la acest nivel până în 2100.

În timp ce în mai multe ţări în curs de dezvoltare se observă o scădere netă a ratei natalităţii, mai mult de jumătate din creşterea prognozată a populaţiei mondiale în următoarele decenii va fi concentrată în opt ţări, se arată în raport - Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine şi Tanzania.