Bogdan Speteanu, Director Executiv BCR: Această perioadă este caracterizată printr-o lipsă de predictibilitate. În perioada imediat următoare, 6 luni - 1 an, lucrurile nu sunt atât de previzibile, motiv pentru care toată lumea lucrează cu mai multe scenarii şi sunt mai multe planuri de afaceri şi mai multe bugete

Autor: Mircea Nica 11.07.2022

Toată lumea priveşte cu îngrijorare această perioadă şi îşi regace prognozele în funcţie de evoluţiile cele mai recente, motiv pentru care se lucrează pe mai multe scenarii, care includ mai multe planuri de afaceri şi mai multe bugete, a spus Bogdan Speteanu, Director Executiv al BCR, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2022.

“Toată lumea priveşte cu îngrijorare, fiecare îşi reface prognozele în funcţie de evoluţiile cele mai recente. Această perioadă este caracterizată printr-o lipsă de predictibilitate. În perioada imediat următoare, 6 luni, 1 an, lucrurile nu sunt atât de previzibile, motiv pentru care toată lumea lucrează cu mai multe scenarii şi sunt mai multe planuri de afaceri şi mai multe bugete. Nu ar trebui totuşi să dramatizăm atât de mult. Toate aceste îngrijorări nu le vedem încă , nu le simţIm. Prima jumătate a anului a fost solidă din perspectiva finanţărilor noi, al apetitului clienţilor şi al cererilor noi, atât pe capital de lucru, cât şi pe investiţii. În perioada următoare, aici mă refer la iulie, încă vedem pe partea de persoane juridice, cerere lichidă de creditare. Inclusiv iulie cred că va fi o lună extrem de bună, dar evident că există îngrijorare”, susţine Bogdan Speteanu.

Cu toate incertitudinile contextului actual, directorul executive al BCR este de părere că anul 2022 va fi un an pozitiv cu creştere pe partea de finanţări pe zona persoanelor juridice, în special microîntreprinderi şi IMM-uri.

“Credem totuşi că va fi un an pozitiv cu creştere pe partea de finanţări pe zona persoanelor juridice, în special microîntreprinderi şi IMM-uri. Fie că vorbim de cele din PNRR, fie că vorbim de fostul cadru COVID, actualul cadru inflaţionist şi de război, toate acestea sunt oportunităţi care ne face să credem că şi a doua parte a anului va fi pe plus. Practic de 11 programe care sunt deschise sau vor fi deschise în următoarele 2-3 luni, iar cumulat vorbim de 2 mld. euro granturi până în septembrie. Oportunităţi sunt”, a mai adăugat Bogdan Speteanu.

Ce a mai spus Bogdan Speteanu, director executiv al BCR:

Dacă ne uităm la a doua jumătate a anului, efectele se vor vedea în prima parte a anului viitor. Trebuie să fim prevzători şi să ne facem temele. În acelaşi timp nu ar trebui să trecem în latura negativă, nu cred că se pune vreo problemă de a închide robinetul finanţărilor.

Din acest context inflaţionist şi mărirea dobânzilor ne aşteptăm la o încetinire a creditării, dar de aici până la a vorbi de stopare sau diminuare a activelor bancare este cale lungă şi nu este un scenariu în care credem.