Felix Daniliuc, BRD – Groupe Société Générale: IMM-urile pot rezista la o recesiune. Ultimii doi ani au demonstrat clar o capacitate de adaptabilitate, de agilitate din partea IMM-urilor

Autor: Ramona Cornea 11.07.2022

IMM-urile pot rezista la o recesiune, având în vedere că ultimii doi ani au demonstrat clar o capacitate de adaptabilitate, de agilitate, afirmă Felix Daniliuc, Director Departament IMM, BRD – Groupe Société Générale.

”IMM-urile pot rezista la o recesiune şi teoretic, şi practic. Ultimii doi ani au demonstrat clar o capacitate de adaptabilitate, de agilitate din partea IMM-urilor care ar putea fi atinsă cu greu de o companie mare. Acolo nivelul de robusteţe este altul şi le dă capacitatea de a parcurge etape sau situaţii critice. Numărul de IMM-uri este prea mare, dar nu văd motive pentru care nu pot rezista Sunt ameninţări, sunt puncte slabe pe care le avem, vorbim despre segmentul de IMM şi este clar să sunt şi puncte slabe, dar portofoliul şi nivelul de încredere al companiilor de a absorbi scumpirile, capacitatea de a transfera mai departe preţul produselor şi serviciilor este destul de mare”, a declarat Felix Daniliuc în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2022.

Ce a mai declarat Felix Daniliuc în cadrul evenimentului:

• O prioritate o reprezintă componenta de conştientizare, dacă vorbim de sustenabilitate, componentă verde sau impact pozitiv. Există nişte nevoi specifice în funcţie de nevoia de dezvoltare, dar transversal este acest element de conştientizare şi de implicare al băncilor în  dezvoltarea unor programe care să crească acest nivel de înţelegere în rândul companiilor.

• În momentul în care ne referim la ultimii doi ani de zile şi la programele IMM Invest, aici am văzut un nivel de interes foarte crescut având în vedere dobânzile subvenţionate şi componentele de granturi sau de garantare. Există un nivel de sensibilitate care generează un interes crescut al companiilor de tip IMM pentru a accesa finanţare. Este greu de spus acum, în momentul în care avem o experienţă pe programele guvernamentale, în momentul în care ştim că vor fi o parte dintre ele – Garant Construct, IMM Prod, Rural Invest – vor continua în perioada următoare, estimăm şi ne aşteptăm la un interes crescut în continuare din partea IMM-urilor.

• Suntem în o etapă de convergenţă pe termen scurt în care vedem că companiile au interes, au încredere, există planuri de investiţii, există un element de conştientizare că afacerile vor merge mai departe. Exista acestor programe şi existenţa băncilor vin şi atenuează, facilitează accesul la finanţare şi impactul redus în economie.

• Băncile au rolul de formator de capital în care, în egală măsură, au responsabilitate asupra fondurilor, depozitelor, deponenţilor şi orice plasament pe care trebuie să-l facă trebuie să se încadreze în nişte parametri. Din acest punct de vedere, băncile vor finanţa, dar vor finanţa în acei parametri care să ne ofere nouă un confort cât mai ridicat cu privire la întoarcerea banilor pentru că unei finanţări este acela de a fi vitamină, de a creşte o afacere, ci nu de a aduce presiune suplimentară în mod direct asupra companiilor şi, indirect, asupra băncilor, asupra sistemului şi asupra deponenţilor.  

• Loc de creştere pentru IMM-uri pe piaţă este, dar pe de altă parte, din punctul de vedere al necesităţii, avem un număr suficient de companii şi de actori în rândul IMM-urilor. Prioritatea noastră o reprezintă companiile inactive, companiile subcapitalizate, companiile care au un impact, valoare adăugată redusă sau sub potenţialul pe care media companiilor îl are în economie. Aici este provocarea majoră, sunt zeci de mii de IMM-uri cu cifra de afaceri cuprinsă între 1 şi 50 mil., sunt undeva la peste 30.000 de companii bancabile. Aici aş vedea un efort sau o necesitate din partea noastră de a îi ancora în proiecte de investiţii cu impact în economie. Deci, teoretic există această componentă numerică, dar ne-ar interesa această componentă de creştere calitativă de creştere a acestor IMM-uri.