Fortune: Bizara poveste privind intenţia lui Elon Musk de a cumpăra Twitter ar putea reprezenta o acoperire pentru o serie de vânzări de acţiuni Tesla în valoare de 8,5 mld. dolari

Autor: Eduard Ivanovici 11.07.2022

Acţiunile grupului de social media Twitter se depreciau cu 7% înaintea primei şedinţe de tranzacţionare a săptămânii, după ce Elon Musk a anunţat vinerea trecută că va renunţa la planul de achiziţie a Twitter în valoare de 44 de miliarde de dolari, dând vina pe presupusa lipsă de transparenţă a reţelei de socializare privind numărul de conturi false şi boţi.

Capitalizarea Twitter scădea astfel cu aproape 2 miliarde de dolari faţă de nivelul atins în urma sesiunii de trading de vineri, 8 iulie. Acţiunile Tesla coborau cu 0,2%, arată datele CNBC.

În timp ce ambele părţi se pregătesc pentru o luptă îndelungată în instanţă, unii influenceri de pe Twitter oferă o teorie alternativă care ar sta la baza deciziei CEO-ului: boţii reţelei de socializare nu ar fi reprezentat niciodată o problemă, ci mai degrabă o modalitate prin care Musk îşi poate vinde o serie de opţiuni (stock options) Tesla care erau pe cale de a expira.

„Întreaga situaţie a constituit un şiretlic inteligent de a vinde şi lichida 8,5 miliarde de dolari în acţiuni Tesla (alături de o scuză plauzibilă)”, spune Josh Wolfe, cofondator al firmei de investiţii Lux Capital, citat de revista americană de business Fortune.

 

 

 

Tweet-ul conţine un set de calcule care sugerează că Musk ar putea încasa 7 miliarde de dolari din acţiuni lichidate, în condiţiile în care CEO-ul ar plăti penalităţi de 1 miliard de dolari.

„Credeţi cu adevărat că (Musk – n.r.) poate face rachetele să aterizeze, dar nu poate repara nişte boţi?”, întreabă, retoric, Wolfe.

Henry Blodget, fondator şi CEO al companiei de media Insider, a repostat tweet-ul lui Wolfe şi a adăugat că opţiunile pe zece ani deţinute de Musk în cadrul Tesla erau pe cale de a expira. Astfel, miliardarul „a fost nevoit să le vândă”.

„Planul de cumpărare a Twitter nu i-a permis să facă acest lucru fără a se confrunta cu întrebările privind motivul din spatele vânzării acţiunilor. Aşa că a vândut la un preţ excelent”, scrie Blodget pe Twitter.

 

 

 

Într-o scrisoare adresată principalului avocat al Twitter, Vijaya Gadde, echipa juridică a lui Musk a acuzat grupul de social media că a lansat „acuzaţii false şi înşelătoare (...) când dl. Musk a intrat în acordul de preluare”.

În luna mai, Elon Musk a declarat că acordul de 44 de miliarde de dolari a fost lăsat „temporar în aşteptare”, punând la îndoială veridicitatea unor calcule realizate de Twitter, conform cărora conturile false şi spam-urile reprezintă sub 5% din totalul utilizatorilor platformei. Totodată, Musk a menţionat că echipa sa nu a primit suficient de multe informaţii pentru a analiza datele.

Deşi averea netă a lui Musk a scăzut cu 43,5 de miliarde de dolari în 2022, fondatorul Tesla rămâne fără probleme pe primul loc în topul celor mai bogaţi oameni din lume, valorând 227 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.