Rusia a redus livrările de gaze spre Germania, Austria şi Italia -2-

Autor: Mihai Draghici 11.07.2022

Guvernul Olaf Scholz a confirmat, luni, că Rusia a oprit livrările prin gazoductul Nord Stream 1. "Gazoductul Nord Stream este oprit, ceea ce înseamnă că gazul nu mai circulă", a comunicat Ministerul Economiei de la Berlin.

Oficial, Rusia anunţă că lucrările de întreţinere vor dura zece zile, dar Berlinul se teme că se poate întâmpla orice. "Ne confruntăm cu o situaţie inedită, orice este posibil. Este posibil ca gazul să vină din nou, dar este posibil să nu mai vină, trebuie să ne pregătim pentru ce este mai rău", a declarat, potrivit cotidianului Le Monde, vicecancelarul Robert Habeck, care este şi ministru al Economiei şi Acţiunilor Climatice.

Moscova diminuase deja cu 60% în ultimele săptămâni livrările prin gazoductul Nord Stream 1. Liv rările fuseseră deja oprite pentru Bulgaria, Franţa, Polonia, Finlanda, Olanda şi Danemarca.

Tot luni, Gazprom a diminuat aprovizionarea cu gaze a Austriei. "Volumul de gaze în Terminalul Baumgarten a scăzut cu 70%", a anunţat compania OMV, conform Agenţiei France-Presse.

Şi Italia a semnalat că primeşte un volum mai mic de gaze din Rusia. "Gazprom ne-a comunicat că începând de luni va furniza 21 de milioane de metri cubi de gaz, comparativ cu media de 32 de milioane de metri cubi", a comunicat compania ENI, citată de agenţia ANSA.