ZF Deschiderea de astăzi. Programul Made in Romania, ediţia 2022. Ana-Maria Neaţu, BVB: 88% dintre semifinaliste sunt IMM-uri. Din totalul companiilor, 46% sunt din Bucureşti

Autor: Eduard Ivanovici 12.07.2022

O treime din companiile ajunse în semifinală activează în domeniul IT&C, urmat de comerţ şi industria alimentară.

Programul Made in România, prin intermediul căruia Bursa de Valori Bucureşti intenţionează să identifice şi să promoveze firmele locale de top, a încheiat recent etapa de selectare a celor 50 de companii semifinaliste, printre care se găsesc nume precum 5 to go, Agroland Business System, Curtea Veche Publishing şi Zebrapay.

„Aş specifica faptul că s-a păstrat ponderea din totalul nominalizărilor. Este foarte interesant că în etapa semifinalei 88% dintre companiile semifinaliste, adică 44 de firme, sunt IMM-uri. Aceleaşi procente au fost înregistrate şi din totalul nominali­zărilor. Apoi, cu câte şase procente, sunt startup-uri şi din domeniul corporate, deci trei companii pentru fiecare segmentare“, spune Ana-Maria Neaţu, manager de proiect, Made in Romania, BVB.

Cea mai mare pondere a companiilor nominalizate este dată de cele care au un număr de angajaţi cuprins între 21 şi 50, urmate imediat de companiile care au peste 150 de angajaţi – 28% din total. Pe locul trei sunt companii care au între 51 şi 150 de angajaţi, cu o pondere de 24% din totalul semifinalistelor.

„În ceea ce priveşte localizarea (...) Bucureştiul are cea mai mare pondere, 46% din total, mai exact 23 de companii sunt din Capitală. Şapte companii, 14%, sunt din Cluj. Avem şi din Braşov 6%, mai exact trei companii, şi câte două companii, reprezentând câte patru puncte procentuale, din judeţele Neamţ, respectiv Harghita“, a afirmat Ana-Maria Neaţu în timpul ediţiei ZF Deschiderea de Astăzi din 11 iulie.

Din totalul semifinalistelor, 30% sunt din domeniul IT%C, urmat de companii din comerţ, cu 18%, în timp ce locul trei este ocupat de industria alimentară, având 14% din cele 50 de companii.

„Cele mai experimentate patru companii sunt înfiinţate în 1991 şi sunt din sectoare diferite: industria farmaceutică, prelucrătoare, industria alimentară şi auto. Cea mai mare pondere, 43%, este reprezentată de companiile cu o vechime de 11-20 de ani, deci care au trecut de perioada de startup, fiind IMM-uri în adevăratul sens al cuvântului.“

Companiile respective sunt urmate de firme cu vârste între 6 şi 10 ani, care reprezintă 24% din total, respectiv de companii de 21-30 de ani. Grupurile cu vârste cuprinse între zero şi trei ani au cea mai mică pondere – 6%.

„Vom discuta despre finaliste în luna septembrie. Publicul va vota până pe 31 iulie, iar 2 august este ziua când membrii juriului se întâlnesc şi aleg celelalte 12 companii finaliste. Practic, publicul le alege pe primele trei şi juriul pe următoarele 12. Acestea vor fi anunţate public şi premiate în cadrul galei Made in Romania din septembrie. Ulterior, vom avea programul de mentorat“, a menţionat reprezentanta BVB.


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ este un proiect editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul