Deficitul comercial va ajunge în acest an la 30 mld. euro şi va cântări greu în balanţa deficitului de cont curent, deci a cursului de schimb. Deficitul comercial al României a fost, în primele cinci luni din 2022, de 12,7 mld euro, în creştere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Autor: Iulian Anghel 16.07.2022

♦ Prognozele optimiste spun că deficitul bugetar va fi, în acest an, de 6 - 7% din PIB ♦ Deficitul de cont curent se va accentua puternic, aşadar, iar problema este dacă BNR va mai putea apăra cursul de 5 lei/euro, în ciuda promisiunilor.

Potrivit datelor INS publicate luni, deficitul comercial a fost, la cinci luni din an, de 12,7 miliarde de euro, în creştere cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Deficitul comercial de 12,7 miliarde de euro, la cinci luni din an, este cu doar puţin sub deficitul pe întreg anul 2018 când acesta a fost de 13,4 miliarde de euro.

Nu este uzual să fie calculat deficitul comercial ca pondere în PIB – ceea ce contează este deficitul de cont curent ca pondere în PIB. Dar, în 2018, deficitul comercial a fost de pe întreg anul de 6,5% din PIB, iar estimarea pentru 2022, la datele de la cinci luni, este de 11,5% din PIB. Este important de văzut, prin urmare, de unde vine deficitul de cont curent.