Alina Radu, Partener & Head of Banking and Finance, NNDKP: Încep să fie pe piaţă produse bancare ESG, iar dacă companiile ţin cont şi implementează aceste politici vor vedea consecinţe financiare favorabile

Autor: Mircea Nica 12.07.2022

Încep să apar produse bancare ESG (Environment, Social, Governance), iar dacă companiile ţin cont şi implementează aceste politici vor vedea consecinţe financiare favorabile, a spus Alina Radu, Partener & Head of Banking and Finance, NNDKP, în cadrul Conferinţei ZF Bankers Summit 2022.

“Încep să fie pe piaţă produse bancare financiare, care, dacă companiile care ţin cont şi implementează aceste politici de ESG vor vedea consecinţe financiare favorabile. Avem credite care sunt legate de criterii de sustenabilitate. Cred că lucrurile acestea se vor accentua, iar dacă acum pentru o parte din companii poate fi un element de diferenţiere  faptul că au implementate politicile ESG, cred că în viitor vor fi condiţii de existenţă, de a rămâne pe piaţă.”

Ce a mai spus Alina Radu, Partener & Head of Banking and Finance, NNDKP:

Suntem alături de bănci în proiectele pe care le finanţează, iar ca avocaţI de business, încercăm să ajutăm şi pe clienţii băncilor. Sectorul bancar din România este un sector foarte puternic, este un motor de creştere. Avem foarte multe oportunităţi în contextul actual.

Noi ca avocaţi avem relaţii strânse cu consultanţi fiscali, financiari, de business pentru a putea sprijini intrarea investitorilor străini în România, dar ce este mai important acum este să ne concentrăm un pic şi să punem accentul şi pe companiile antreprenoriale româneşti.

În România, avem şi gradul de dependenţă limitat faţă de situaţia din Ucraina şi Rusia, deci avem stabilitate. Avem o zonă care ne permite să creştem pe zona agricolă, putem ajunge la independentţă energetică, deci premizele sunt. Este foarte important să ne uităm la investitorii care vin cu know-how de afară şi cu ceea ce ştiu, dar în egală măsură să ne concentrăm şi să vedem cum să sprijinim dezvoltarea companiilor antreprenoriale româneşti

Se desfăşoară şi acum tranzacţii pe piaţa bancară. Ultimii doi ani au fost ani de consolidare. Continuă consolidarea şi la nivelul grupurilor bancare. Băncile au la rândul lor filiale care fac servicii de plăţI, IFN, activităţI de leasing, există o consolidare şi la acest nivel. Poate că acesta este motivul pentru care sistemul bancar este un sector robust.

Zona care este de interes acum este zona de ESG. Băncile sunt mai pregătite comparativ cu alte companii. Sunt cereri din ce în ce mai mult pe partea de servicii de plată şi parteneriate cu companii fintech.