Războiul contra lui Boris Johnson continuă: Opoziţia laburistă britanică pregăteşte moţiune de cenzură contra premierului interimar

Autor: Mihai Draghici 12.07.2022

Partidul Laburist din Marea Britanie, aflat în opoziţie, a anunţat că va depune o moţiune de cenzură în Parlament pentru a-l forţa pe premierul interimar Boris Johnson să se retragă imediat de la putere şi pentru a declanşa alegeri legislative anticipate.

Deşi a demisionat săptămâna trecută de la conducerea Partidului Conservator, Boris Johnson este premier interimar până la alegerea noului lider al formaţiunii de centru-dreapta. Scrutinul intern pentru desemnarea liderului Partidului Conservator este programat în septembrie. Însă opoziţia laburistă intenţionează să depună marţi o moţiune de cenzură în Parlament, care va fi dezbătută miercuri.

"Este intolerabil pentru întreaga ţară ca Boris Johnson să fie premier interimar după ce a fost forţat să demisioneze. Partidul Conservator a stabilit că premierul nu este potrivit pentru funcţie, ceea ce era evident de foarte, foarte mult timp. Pleacă pentru că propriul lui partid a stabilit că nu este de încredere. Nu îl pot lăsa în funcţie săptămâni întregi", a declarat liderul Partidului Laburist (centru-stânga, opoziţie), sir Keir Starmer, citat de postul de televiziune Sky News.

"Aceasta este ultima oportunitate de a-l da afară pe Boris Johnson de la Downing Street înainte de încheierea sesiunii parlamentare. Boris Johnson trebuie să plece acum şi sper că Partidul Conservator va fi de acord cu noi. Cred că toată ţara îşi dă seama că Boris Johnson nu mai are deloc integritate şi onestitate. Cred că a venit momentul să plece", a declarat James Murray, ministru al Trezoreriei în Guvernul din umbră format de opoziţia laburistă.

Partidul Conservator din Marea Britanie ezită să accepte înlăturarea rapidă de la conducerea Guvernului interimar a premierului demisionar Boris Johnson printr-o moţiune de cenzură, deoarece riscă să piardă un eventual scrutin parlamentar anticipat şi să ajungă în opoziţie. Deşi mulţi membri ai Partidului Conservator au cerut ca premierul demisionar Boris Johnson să nu mai rămână niciun moment la putere, Partidul Conservator a părut să accepte situaţia şi să permită rămânerea acestuia la putere până la desemnarea succesorului.

Liderii Partidului Conservator încearcă să evite cu orice preţ convocarea scrutinului parlamentar anticipat, deoarece riscă ajungerea în opoziţie. Sondaje de opinie citate de postul de televiziune Sky News arată că Partidul Laburist (centru-stânga) este creditat cu 40,6% din intenţiile de vot, Partidul Conservator (centru-dreapta) este la nivelul de 32,1%, Partidul Liberal-Democrat (social-liberal) are o popularitate de 12,8%, Partidul Verzilor (ecologist) are o cotă electorală de 4,6%, iar formaţiunea naţionalistă regională Partidul Naţional Scoţian (SNP) este creditată cu 4,0%.