ONU: India va depăşi China ca cea mai populată ţară din lume în 2023

Autor: Daniel Belu 17.07.2022

India este pe cale să depăşească China ca fiind cea mai populată ţară a planetei anul viitor, potrivit unui raport al ONU publicat luni, conform CNBC.

Raportul, întocmit de divizia pentru populaţie a Departamentului pentru Afaceri Economice şi Sociale al ONU, precizează că China şi India vor găzdui fiecare peste 1,4 miliarde de persoane în 2022.

“Se estimează că India o să depăşească China ca cea mai populată ţară din lume în cursul anului 2023”, a precizat ONU. Recensământul guvernului indian din 2011 a estimat populaţia ţării la peste 1,2 miliarde de locuitori.

“Populaţia globală va ajunge la 8,0 miliarde de oameni la jumătatea lunii noiembrie 2022, de la o populaţie estimată la 2,5 miliarde de oameni în 1950”, potrivit raportului ONU.

Privind mai departe, ONU a declarat că cele mai recente proiecţii ale sale arată că populaţia globală ar putea ajunge la aproximativ 8,5 miliarde în 2030 şi la 10,4 miliarde în 2100.

Anul trecut, ONU a declarat că “fertilitatea medie” a populaţiei planetei se ridică la 2,3 naşteri pe femeie.

Acest lucru se compară cu aproximativ 5 naşteri pe femeie în 1950, potrivit raportului de luni. “Se preconizează că fertilitatea globală va scădea şi mai mult, ajungând la 2,1 naşteri pe femeie până în 2050”, se arată în raport.

Raportul ONU a fost publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Populaţiei. Într-o declaraţie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că această zi reprezintă “o ocazie de a ne sărbători diversitatea, de a ne recunoaşte umanitatea comună şi de a ne minuna de progresele în domeniul sănătăţii care au prelungit durata de viaţă şi au redus dramatic ratele mortalităţii materne şi infantile”.

“În acelaşi timp, este o reamintire a responsabilităţii noastre comune de a avea grijă de planeta noastră şi un moment de reflecţie asupra domeniilor în care încă nu ne respectăm angajamentele pe care ni le-am luat unii faţă de alţii”, a spus Guterres.

Cu o populaţie uriaşă şi o economie importantă, nevoia de resurse a Indiei în anii următori va deveni din ce în ce mai presantă. Luni, Reuters, citând informaţii de la Refinitiv şi surse comerciale, a declarat că în luna iunie importurile de cărbune ale ţării au atins “un nivel record”.

Acordul la care s-a ajuns la summitul COP26 privind schimbările climatice din noiembrie 2021 s-a confruntat cu piedici legate de eliminarea treptată a cărbunelui, de subvenţiile pentru combustibilii fosili şi de sprijinul financiar acordat ţărilor cu venituri mici.

India şi China, ambele printre cei mai mari consumatori de cărbune din lume, au insistat asupra unei modificări de ultim moment a privind combustibilii fosili în Pactul climatic de la Glasgow, de la “eliminarea treptată” a cărbunelui la “reducerea treptată”. După obiecţii iniţiale, ţările oponente au cedat în cele din urmă.