ZF IT Generation. Start-up Pitch. Cosmin Cosma, fondator şi CEO Finqware, un start-up fintech care a dezvoltat o soluţie de integrare şi open banking, ţinteşte o evaluare de unicorn în câţiva ani

Autor: Adrian Seceleanu 13.07.2022

„Acum practic e cam ultimul tren în care o persoană fizică din România poate să investească prin intermediul SeedBlink în Finqware.“

Finqware, un start-up fintech care a dezvoltat aplicaţii de integrare şi open banking, prin care ajută companiile de mărime medie care lucrează cu mai multe bănci şi pe mai multe pieţe să-şi vadă rapid poziţia financiară, estimează că dacă va reuşi să-şi pună în aplicare planurile de expansiune internaţională va reuşi să atingă o evaluare de unicorn, peste un miliard de euro.

„Eu în momentul ăsta, având în vedere că suntem pe punctul de a ne deschide aripile, eu cred că dacă ne facem treaba în următorii trei ani de zile şi dezvoltăm atât produsul cât şi pieţele pe care ne uităm să le dezvoltăm, (...) dacă vom face lucrul ăsta există clar potenţialul ca în trei ani de acum să discutăm de o evaluare a companiei de peste un miliard de euro”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Cosmin Cosma, fondator şi CEO al Finqware.

Evaluarea companiei este deja pe o tendinţă ascendentă, a punctat el. “Până la momentul listării pe SeedBlink s-au investit în Finqware un milion de euro. Primii bani au fost băgaţi la un milion de euro evaluare, următorii bani au fost băgaţi la 4 milioane de euro evaluare, deci noi creştem accelerat în ceea ce priveşte evaluarea. Ultimii bani au fost băgaţi la o evaluare de 6,8 milioane de euro”.

 

Ce a mai declarat Cosmin Cosma în cadrul emisunii:

► Povestea asta porneşte undeva după criza financiară din 2008. Dacă îţi aduci aminte au fost multe probleme cu mulţi oameni în ceea ce priveşte finanţele personale mai ales dar şi cu companii care au intrat în imposibilitate de platăi. Eu pe vremea aia eram bancher şi mă ocupam de executări silite şi active toxice în bănci. Practic am avut un contact direct cu problematica pe care a creat-o asimetria informaţională dintre bănci şi clienţii lor. Undeva prin 2013 am părăsit sistemul bancar. Mi-am dat demisia după ce am terminat MBA-ul şi m-am tot gândit care va fi forma prin care de fapt se va întâmpla adevărata transformare în sistemul financiar-bancar. Şi în 2017 am avut acel moment de iluminare când am aflat despre open banking, posibilitatea de a se deschide băncile către utilizatorii lor prin deschiderea unor conexiuni de tip API. Şi atunci m-am prins că, ok, acesta este momentul, m-am activat ca să zic aşa, am adăugat echipei încă doi cofondatori. Unul dintre ei era pe vremea aceea expat în Dubai, Dumitru Ţârâianu - lucra pentru Dell EMC, şi în acelaşi timp tocmai se întorcea în ţară. dintr-un contract de expat din Malta celălalt co-fondator, Dănuţ Covalciuc, care fusese director al unei bănci digitale cu sediul în Malta.

► Citibank, care ne-a premiat la o competiţie în Polonia, ne-a chemat în Londra la sediul lor de corporate şi ne a spus dargi băieţi partea asta cu persoane fizice nu prea ne interesează pe noi deloc. Ca să fim sinceri cu voi să ştiţi că adevărata valoare, cea mai apropiată zonă de valoare, e cea companii mari pentru că firmele mari, de exemplu o companie de telecomunicaţii, nu-i dau numele, care are sedii în multe ţări din Europa, şeful de acolo nu ştie câţi bani are pentru că lucrează cu 30 de bănci şi nu are cum să vadă în momentul ăsta câţi bani are în bănci. Şeful de trezorerie din acea corporaţie ar avea nevoie de exact tehnologia voastră pe care ne aţi arătat-o. Asta ne-a deschis ochii, am refăcut toate planurile şi de la începutul lui 2019 lucrat pentru a crea un fel de sistem de operare financiar pentru companiile mid-market.

► Noi ca să putem să fim un jucător valid în zona de fintech, fintechul fiind un domeniul reglementat nu poţi să faci peste noapte ceva. În primul rând că trebuie de pildă în cazul nostru să îţi iei o licenţă. Noi ne-am luat o licenţă paneuropeană, de instituţie de plată, un proces dureros, greu, care a durat aproape doi ani de zile şi prin care foarte puţini reuşesc să treacă. Ne bucurăm că suntem printre cei puţini. Practic abia la sfârşitul lui mai am primit această această binecuvântare, licenţa de instituţie de plată pe care o putem în momentul ăsta paşaporta şi putem să operăm oriunde în Europa. Noi între timp am dezvoltat tehnologia acel deeptech care e folosit şi de bănci, şi între timp am dezvoltat şi platforma FinqTreasury, e o platformă pe care deja mai mult de 20 de companii mari din România o au deja în testare. Şi discutăm aici de companii, pot să vă dau un exemplu NEPI Rockcastle, o companie listată în Amsterdam şi deţine malluri în nouă ţări din Europa de Est. Pentru ei noi conectăm datele din mai multe ţări şi le creăm un soi de panou cu datele lor financiare din care pot să-şi optimizeze şi să-şi automatizeze o grămadă de operaţiuni din interiorul companiei. Deci în momentul ăsta dăm cheie la maşină. Cei 20 de clienţi sunt în negocierea contractelor comerciale, unii dintre ei în stadii diferite de intrare în producţie şi din toamna asta începem să ne dezvoltăm piaţa din România, dar în al doilea rând să începem să deschidem aripile către toată Europa şi primul pas este deschiderea primului birou Internaţional în Luxemburg, din care practic să coordonam dezvoltarea europeană.

► Demarăm o rundă de finanţare pe SeedBlink, care deja în mare măsură este deja angajată, cred că mai sunt nişte bani de investit acolo. Am făcut asta mai mult la dorinţa unor prieteni care vor şi ei să investească în Finqware. La următoarea rundă de finanţare, care va fi la sfârşitul anului, începutul anului viitor, va fi o rundă mult mai mare şi numai cu investitori instituţionali. Şi acum practic e cam ultimul tren în care o persoană fizică din România poate să investească prin intermediul SeedBlink în Finqware.