Canicula loveşte Europa. Tot mai multe ţări se confruntă cu temperaturi extreme

Autor: Dorin Oancea 13.07.2022

Temperaturile vor atinge cote maxime joi în Franţa şi Spania, iar autorităţile au anulat focurile de artificii tradiţionale de ziua naţională a Franţei pentru a reduce riscul de incendii.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense şi mai durabile din cauza schimbărilor climatice. Lumea s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la începutul erei industriale.


Căldură extremă în nordul Spaniei

În timpul acestui val de căldură, în Andaluzia, Castilla La Mancha şi Extremadura s-au înregistrat temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Nordul Spaniei, care, de obicei, este ocolit de temperaturile extreme, este, de asemenea, afectat, regiunea nord-vestică Galicia fiind în alertă roşie - cea mai înaltă categorie - în timp ce se pregăteşte pentru temperaturi de până la 42 de grade Celsius în valea Miño.

Alte 13 regiuni se află sub cod portocaliu sau galben.

Se aşteaptă ca temperaturile să continue să crească în multe zone în următoarele două zile. Oraşul Zaragoza, din nord-estul ţării, este prognozat să înregistreze temperaturi de până la 42C, în timp ce Badajoz, în sud-vest, ar putea înregistra joi până la 47C.

Calitatea aerului este slabă în multe zone din nordul ţării din cauza căldurii. Acest lucru se adaugă la problemele de sănătate deja existente cauzate de vremea caldă, ceea ce înseamnă că străzile oraşelor şi satelor tind să fie mult mai liniştite după-amiaza.

 

Temperaturi ridicate în Portugalia

Un procent fără precedent de 80% din Portugalia continentală este expus unui risc "excepţional" de incendii, potrivit institutului naţional de meteorologie IPMA.

Guvernul a plasat întreaga zonă continentală sub "stare de urgenţă" până vineri - cu o treaptă mai sus de "stare de alertă" şi al doilea cel mai ridicat dintre cele trei niveluri. Aceasta declanşează reacţii locale, regionale şi naţionale, punând la dispoziţie poliţia şi alte forţe şi deblocând fonduri pentru a angaja mai mulţi pompieri.

Marţi au fost 849 de pompieri în acţiune la circa 30 de incendii, dintre care doar trei au fost considerate necontrolate. Numărul a scăzut de la peste 2.000 în ziua precedentă.

Mai multe incendii majore care au izbucnit în weekend au fost stinse sau ţinute sub control, nu înainte de a mistui mii de hectare de pădure.

Dar se aşteaptă ca condiţiile să se înrăutăţească treptat, până joi, deoarece temperaturile cresc şi vânturile se vor înteţi noaptea în unele zone. IPMA prognozează temperaturi maxime de până la 47C în zilele următoare.

Deşi este posibil să apară unele furtuni, meteorologii avertizează că orice ploaie s-ar putea evapora înainte de a ajunge la sol.

Turismul este deja afectat, chiar şi în zonele încă neatinse de incendii.

În populara destinaţie turistică Sintra, în apropiere de Lisabona, palatele naţionale, castelul şi alte atracţii sunt închise prin ordin guvernamental.

Există, de asemenea, temeri că un mare festival de muzică programat să aibă loc de joi până sâmbătă lângă plaja de la Meco, în Sesimbra, la sud de Lisabona, şi un raliu de motociclete în Algarve, care este unul dintre cele mai mari din Europa, vor trebui anulate.

 

Valul de căldură loveşte de Ziua Bastiliei

Temperaturile din Franţa vor atinge 39 de grade Celsius în unele zone din sud-vestul ţării, în cadrul unui val de căldură care va dura între opt şi zece zile, potrivit Météo France.

Deşi nu se preconizează că temperaturile în creştere vor doborî recorduri ca în alte ţări europene, există îngrijorări cu privire la posibilele consecinţe.

Cu 23 de departamente plasate sub avertizare galbenă şi cu alerte portocalii care ar putea intra în vigoare începând de miercuri, premierul Elisabeth Borne a îndemnat miniştrii să ia măsuri pentru a minimiza riscurile pentru sănătate, în special pentru grupurile vulnerabile.

Un plan de sănătate a fost, de asemenea, implementat de guvern în toate zonele aflate în alertă. Între timp, Ziua Bastiliei de joi, 14 iulie, va fi ceva mai puţin colorată, riscurile de incendiu ducând la anularea focurilor de artificii în unele zone ale ţării.

Deşi este prea devreme pentru a face comparaţii cu valul de căldură din 2003, în urma căruia au murit aproximativ 15.000 de persoane, Franţa este totuşi precaută.