Presa internaţională: Joe Biden vrea să anunţe iniţierea procesului normalizării relaţiilor Israel-Arabia Saudită

Autor: Mihai Draghici 13.07.2022

Preşedintele SUA, Joseph Biden, intenţionează să anunţe, în cursul turneului în Orientul Mijlociu, care începe miercuri, iniţierea acţiunilor formale de normalizare a relaţiilor cu Arabia Saudită, dar procesul va fi îndelungat, afirmă oficiali israelieni citaţi de site-ul Ynetnews.com.

Una dintre primele măsuri va permite tranzitul avioanelor comerciale israeliene prin spaţiul aerian saudit pe rutele spre estul Asiei.

Relaţiile dintre Israel şi Arabia Saudită sunt foarte fragile şi sensibile, a explicat oficialul guvernamental israelian.

"Sperăm că vor fi făcuţi paşi spre procesul de normalizare. Susţinem vizita lui Biden în Arabia Saudită, care este importantă pentru Statele Unite, pentru Israel şi pentru întreaga regiune", a explicat oficialul israelian, care a preferat să păstreze anonimatul.

Jake Sullivan, consilierul prezidenţial american pentru Securitate Naţională, a anunţat marţi că eventuala normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită va fi un "proces îndelungat". "Referitor la Israel şi Arabia Saudită, nu intenţionez să mă pronunţ înaintea eforturilor intense care vor fi făcute în cursul acestui turneu. Orice normalizare este un proces îndelungat", a afirmat Sullivan.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat, potrivit cotidianului The Jerusalem Post, că obiectivul turneului în Orientul Mijlociu este "aprofundarea integrării Israelului în regiune", sugerând astfel că ar putea fi normalizate relaţiile diplomatice cu state arabe. În ultimii ani, Israelul a normalizat relaţiile cu Emiratele Arabe Unite, cu Bahrainul şi cu Marocul. De asemenea, au fost iniţiate procedurile pentru normalizarea relaţiilor cu Sudanul.