Proiect european de 291,5 mil. euro pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa

Autor: Laurentiu Cotu 13.07.2022

Ecoaqua, operatorul regional de apă din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, va impementa un proiect european de 291,5 mil. euro, fără TVA, pentru dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată în aria de operare din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa. Proiectul va acoperi 33 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, 94.554 locuitori urmând a beneficia de servicii conforme de alimentare cu apă şi 58.518 locuitori de îmbunătăţirea serviciilor de canalizare, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Conform proiectului, în judeţul Călăraşi aproape 97% din locuitori vor avea acces la apă curentă şi canalizare faţă de 46%, respectiv 56%. În Ialomiţa, gradul de racordare la alimentarea cu apă va creşte de la 49% la aproape 100%, iar la canalizare de la 47% la 98%. Proiectul presupune extinderea şi reabilitarea reţelei de distribuţie apă potabilă cu 237 km şi reabilitarea altor 53 km, 6 staţii de tratare noi sau reabilitate, 32 surse de apă noi sau reabilitate, 3 staţii de epurare, 425 km reţea de canalizare.

Pentru prima etapă care se realizează cu finanţare din Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, cu termen de finalizare 31 decembrie 2023, valoarea estimată este de peste 90,5 mil. euro, fără TVA. Prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (Axa Prioritară 3), pot fi sprijinite proiecte dedicate dezvoltării infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor (creşterea nivelului de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei, precum şi reducerea numărului depozitelor neconforme şi creşterea gradului de pregătire pentru reciclare a deşeurilor în România).