Yair Lapid, premierul interimar al Israelului, îi cere lui Joe Biden o nouă arhitectură de securitate, precum şi o coaliţie globală contra Iranului

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 13.07.2022

Premierul interimar al Israelului, Yair Lapid, a afirmat, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele SUA, Joseph Biden, că este necesară o nouă arhitectură de securitate şi comercială în Orientul Mijlociu şi formarea unei coaliţii mondiale pentru contracararea ameninţărilor militare generate de Iran.

"Vom discuta despre construirea unei noi arhitecturi de securitate şi economică împreună cu naţiunile din Orientul Mijlociu, în continuarea Acordurilor Abraham şi a realizărilor obţinute la Summitul Negev", a declarat Yair Lapid, cu ocazia întrevederii cu preşedintele Biden.

"Vom discuta şi despre înnoirea puternicei coaliţii globale care va opri programul nuclear iranian. Există o relaţie istorică între SUA şi Israel, care exprimă legăturile continue dintre ţările noastre. Avem angajamente faţă de valori comune precum democraţia, libertatea, dreptul poporului evreu de a avea un stat propriu", a precizat Yair Lapid, citat de cotidianul The Times of Israel.

"Sunt fericit să vă văd, domnule preşedinte. Este o bucurie să văd din nou un bun prieten. Relaţia dumneavoastră cu Israelul a fost întotdeauna personală", a subliniat Yair Lapid, adresându-i-se preşedintelui Biden.

În contextul intensificării tensiunilor regionale din cauza controversatului program nuclear iranian, Israelul, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Irakul se confruntă cu atacuri cu drone sau rachete lansate de grupuri islamiste susţinute de Iran. Conform unor surse, Statele Unite şi Israelul depun eforturi pentru crearea unei alianţe de securitate cu state arabe în scopul contracarării atacurilor balistice iraniene în Orientul Mijlociu. Proiectul ar urma să conecteze o reţea de radare antiaeriene şi sisteme balistice din Arabia Saudită, Oman, Kuwait, Bahrain, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Irak, Iordania şi Egipt, prin utilizarea de tehnologie antiaeriană israeliană şi prin intermediul bazelor militare americane din Orientul Mijlociu. Proiectul s-ar putea concretiza în cursul actualului turneu al preşedintelui Biden.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Israel sunt "extrem de profunde", a afirmat preşedintele Joseph Biden la începutul vizitei în Israel, pledând pentru reluarea negocierilor în conflictul israelo-palestinian şi insistând pentru soluţia coexistenţei a două state. "Este o onoare să fiu din nou alături de prieteni şi să vizitez statul evreu independent Israel. Legăturile dintre poporul israelian şi poporul american sunt extrem de profunde. Intenţionăm să intensificăm relaţiile în domeniul ştiinţelor şi inovării şi vom colabora pentru abordarea noilor provocări prin Dialogul Strategic Tehnologic", a declarat preşedintele SUA. După întâlnirea cu Yair Lapid în incinta Aeroportului Ben Gurion din Tel Aviv, Biden s-a deplasat la Ierusalim, unde vizitează Muzeul Holocaustului Yad Vashem. Liderul de la Casa Albă a purtat discuţii cu doi supravieţuitori ai Holocaustului.

Într-un interviu acordat postului israelian Channel 12, Biden a îndemnat Iranul să revină la aplicarea Acordului nuclear internaţional. Liderul de la Casa Albă a apreciat că decizia fostului preşedinte Donald Trump de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear cu Iranul a fost "o eroare enormă".

"Acum, Iranul este mai aproape de fabricarea unei arme nucleare, iar singurul lucru mai grav decât actualul Iran este un Iran dotat cu arme nucleare. Încă cred că are sens să revenim la acord. Totul depinde de Iran", a subliniat Biden.