Pieţele de capital, în teritoriu negativ după publicarea datelor privind inflaţia americană, care ar putea genera o creştere agresivă a dobânzii de referinţă din SUA. Scăderi şi la Bucureşti

Autor: Eduard Ivanovici 14.07.2022

UPDATE ora 16:35: BET scade cu 0,8%, iar Stoxx 600 este pe minus cu 1,4%. Nasdaq Composite şi Dow Jones încep şedinţa de tranzacţionare de pe Wall Street cu declinuri de 1,4%, respectiv 1,7%. S&P 500 se depreciază cu 1,6%.

 

Acţiunile globale înregistrau scăderi în după-amiaza zilei de joi, 14 iulie, după ce nivelul ridicat al inflaţiei din Statele Unite a generat incertitudini în rândurile investitorilor şi a pregătit terenul pentru o creştere mai pronunţată a ratelor dobânzilor în principala economie a lumii.

Indicele preţurilor de consum din SUA (CPI) a crescut la 9,1% în iunie, maximul ultimelor patru decenii, şi a depăşit media estimărilor lansate de analişti, circa 8,8%, potrivit Business Insider.

Contractele futures pe S&P 500, Dow Jones Industrial Average şi Nasdaq Composite scădeau la ora publicării ştirii cu 1,1%, 1%, respectiv 0,9%, conform datelor MarketWatch.

Datele neaşteptate publicate miercuri sugerează că Rezerva Federală va efectua o majorare mai agresivă a dobânzii-cheie. În iunie, banca centrală americană a crescut ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază pentru prima dată din 1994, într-un efort de controlare a preţurilor istorice de anul acesta.

„Majorarea cu 75 de puncte de bază la următoarea şedinţă Fed deja este inclusă total în preţuri, instituţia putând creştere ratele dobânzilor chiar şi cu 1%”, spune Mark Haefele, director de investiţii al băncii UBS.

În Europa, indicele Stoxx 600 scădea cu 0,8% la ora redactării ştirii, în timp ce FTSE MIB din Milano pierdea 1,9%, iar indicele spaniol IBEX 35 se deprecia cu 1,1%.. La Londra, FTSE 100 era pe minus cu 0,7%, iar BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, afişa o scădere de 0,05%, conform BVB.

Indicele global MSCI World Index suferea un declin de 0,4%

Miercuri, banca centrală din Canada a surprins investitorii după ce a majorat dobânda de referinţă cu 100 de puncte de bază. Recent, instituţia omonimă din Noua Zeelandă a crescut dobânda-cheie cu 50 de puncte de bază.

„Decizia Canadei ar putea deschide uşa pentru o majorare mai agresivă din partea Fed, deşi nu este nici pe departe un lucru sigur”, spune Michael Hewson, analist în cadrul furnizorului de date CMC Markets.