Yair Lapid, premierul interimar al Israelului avertizează: Israelul şi aliaţii săi vor acţiona militar dacă Iranul nu opreşte programul nuclear

Autor: Mihai Draghici 14.07.2022

Israelul şi comunitatea internaţională vor acţiona militar dacă Iranul nu opreşte programul nuclear, a avertizat premierul israelian, Yair Lapid, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele SUA, Joseph Biden, însă liderul israelian a subliniat că vrea normalizarea relaţiilor cu ţările care vor pace.

"Diplomaţia nu va opri Iranul. Singurul lucru care va opri Iranul este să ştie că, dacă vor continua să dezvolte programul nuclear, lumea liberă va recurge la forţă. Singurul lucru care îi poate opri este să poziţionăm o ameninţare militară credibilă. Regimul iranian trebuie să ştie că, dacă va continua să inducă în eroare comunitatea internaţională, va plăti un preţ greu", a declarat premierul israelian interimar, Yair Lapid, în conferinţa de presă organizată la Ierusalim cu preşedintele Joseph Biden.

Yair Lapid a pledat, de asemenea, pentru dezvoltarea relaţiilor Israelului cu state din Orientul Mijlociu. "Aici, în Orientul Mijlociu, avem o alternativă acum. Se dezvoltă şi prinde putere. Să creăm o alianţă de naţiuni moderate care cred în pace, care cred că fiii noştri merită oportunitatea de a avea vieţi mai bune. De aici, de la Ierusalim, capitala eternă a statului Israel, veţi merge în Arabia Saudită. Vizita dumneavosttră în Arabia Saudită este importantă pentru Israel şi pentru întreaga regiune, pentru securitatea noastră şi pentru viitoarea prosperitate a Orientului Mijlociu. Le transmitem prin intermediul dumneavoastră tuturor ţărilor din regiune, inclusiv desigur palestinienilor, un mesaj de pace. Israelul vrea pace şi crede în pace. Nu vom face niciodată compromisuri în materie de securitate, suntem prudenţi la fiecare pas, dar pentru oricare ţară care vrea pace şi normalizarea relaţiilor cu noi, noi le transmitem un mesaj de pace. Domnule preşedinte, vă veţi întâlni cu liderii Arabiei Saudite, Qatarului, Kuwaitului, Omanului şi Irakului. Aş vrea să le transmiteţi tuturor un mesaj din partea noastră. Noi întindem mâna spre pace. Suntem pregătiţi să facem schimburi la nivel tehnologic şi de experienţă între popoarele noastre, să învăţăm unii de alţii, suntem pregătiţi ca oamenii noştri de ştiinţă să colaboreze, pentru cooperarea între companiile din ţările noastre", a subliniat Yair Lapid, conform agenţiei MEDIAFAX, adresându-i-se direct preşedintelui SUA.

După vizita în Israel, preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, se va deplasa la Ramallah, în Cisiordania, pentru o întâlnire cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Ulterior, Biden va merge în Arabia Saudită, unde va participa la o reuniune a Consiliului de Cooperare din zona Golfului.