Preşedintele american Joe Biden vrea continuarea eforturilor diplomatice cu Iranul şi reafirmă angajamentul faţă de Israel

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 14.07.2022

Preşedintele american, Joseph Biden, a pledat joi, la Ierusalim, pentru continuarea eforturilor diplomatice internaţionale pe tema programului nuclear iranian, dar a reafirmat angajamentul SUA pentru apărarea Israelului şi pentru aprofundarea integrării acestui stat în Orientul Mijlociu.

"Sunt onorat să fiu din nou aici, în capitala Israelului. (...) Statele Unite ale Americii menţin angajamentul ferm faţă de securitatea Israelului. Ne vom asigura că Israelul se poate apăra prin propriile mijloace", a declarat Joseph Biden, la Ierusalim, în conferinţa de presă organizată alături de premierul interimar israelian, Yair Lapid.

Preşedintele SUA a notat că anul acesta Israelul a beneficiat de cel mai înalt nivel al asistenţei militare din partea Washingtonului. În afară de cooperarea în domeniul securităţii, "Israelul şi Statele Unite sunt alături în apărarea valorilor fundamentale, precum şi a securităţii globale, a prosperităţii şi libertăţii. Atacul lui Putin împotriva Ucrainei reprezintă o provocare la adresa păcii şi stabilităţii în întreaga lume. Războiul lui Putin trebuie să fie un eşec strategic, iar lumea liberă trebuie să susţină determinarea noastră de a ajuta Ucraina să îşi apere democraţia. Statele Unite vor continua să susţină Ucraina şi poporul ucrainean, devastate de violenţa rusă", a adăugat Joseph Biden în conferinţa de presă transmisă de Casa Albă şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

Preşedintele american a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a nu permite Iranului să se doteze cu armament nuclear. "Am vorbit astăzi şi despre angajamentul SUA de a asigura că Iranul nu va obţine niciodată arma nucleară. Acesta este un interes vital atât pentru Israel, cât şi pentru Statele Unite, iar eu aş adăuga faptul că este şi pentru restul lumii. Eu cred în continuare că diplomaţia este cea mai bună modalitate de a obţine acest rezultat. Şi vom continua cooperarea cu Israelul pentru a contracara alte ameninţări ale Iranului în întreaga regiune, inclusiv susţinerea acordată terorismului, programul de rachete balistice, care continuă, şi furnizarea de armament grupurilor teroriste şi intermediare, precum Hezbollah", a precizat Biden.

Preşedintele SUA a pledat pentru continuarea eforturilor de normalizare a relaţiilor Israelului cu naţiuni din Orientul Mijlociu. "De asemenea, vom continua dezvoltarea Acordurilor Abraham, pe care le susţin puternic, întrucât aprofundează integrarea Israelului în regiunea extinsă, stabilind relaţii durabile în domeniul afacerilor, în cooperarea bilaterală şi turism. Tocmai am încheiat primul summit al liderilor din Israel, India, Statele Unite şi Emiratele Arabe Unite, în sensul aprofundării relaţiilor economice între Orientul Mijlociu şi zona Indo-Pacifică, pentru a construi noi parteneriate, pentru a aborda provocări globale, precum lipsa securităţii alimentare şi tehnologiile energiilor ecologice", a subliniat Biden.

La finalul întrevederii, preşedintele Biden şi premierul Lapid au semnat "Declaraţia de la Ierusalim", prin care sunt reafirmate angajamentele şi o serie de obiective comune. "Statele Unite şi Israelul reafirmă legăturile bilaterale inseparabile şi angajamentul durabil al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului. Ţările noastre reafirmă că parteneriatul strategic SUA-Israel se bazează pe valori comune, pe interese comune şi pe o prietenie reală. În plus, Statele Unite şi Israelul afirmă că printre valorile comune se numără angajamentul de neclintit pentru democraţie, pentru normele statului de drept şi pentru rezolvarea problemelor din lume (...). Statele Unite subliniază că în cadrul angajamentului de securitate se înscrie şi garanţia de a nu permite niciodată Iranului să se doteze cu arme nucleare şi disponibilitatea de a recurge la toate elementele puterii naţionale pentru a asigura acest rezultat", arată Declaraţia de la Ierusalim.

În Declaraţie, preşedintele Biden reafirmă "susţinerea de lungă durată şi substanţială pentru soluţia a două state şi pentru avansarea spre o realitate în care israelienii şi palestinienii să se poată bucura de măsuri egale în materie de securitate, libertate şi prosperitate". "Statele Unite manifestă disponibilitatea de a colabora cu Israelul, cu Autoritatea Palestiniană şi cu puteri regionale în sensul atingerii acestui obiectiv. Liderii reafirmă angajamentul comun pentru iniţiative de consolidare a economiei palestiniene şi pentru îmbunătăţirea vieţilor palestinienilor", subliniază Declaraţia de la Ierusalim.

În cursul după-amiezii, Biden s-a întâlnit şi cu preşedintele Israelului, Isaac Herzog. "Atât Israelul, cât şi Statele Unite sunt locuri construite pe speranţă, curaj şi determinare. Să văd înflorirea Israelului, să văd visurile părinţilor fondatori ai Israelului devenite realitatea de care se bucură astăzi copiii Israelului, pentru mine este aproape miraculos", a subliniat preşedintele SUA.

La rândul său, preşedintele Israelului a pledat pentru transformarea Orientului Mijlociu într-o zonă a "păcii sustenabile". "Împreună, putem crea nu doar un nou Orient Mijlociu, ci un Orient Mijlociu care se înnoieşte permanent, un ecosistem regional al păcii sustenabile", a subliniat Herzog, conform cotidianului The Times of Israel.