Comisia Europeană şi-a înrăutăţit prognozele economice şi se aşteaptă la o inflaţie mai puternică

Autor: Bogdan Cojocaru 15.07.2022

Tot mai mulţi economişti iau în considerare o recesiune în zona euro spre sfârşitul acestui an sau la începutul anului viitor, însă oficialii Comisiei Europene refuză să vorbească despre această posibilitate, scrie CNBC.

Dar teama de recesiune s-ar putea să existe la nivelul factorilor de decizie, un semn fiind refuzul BCE de a majora până acum dobânzile de politică monetară. BCE este însă o instituţie independentă de CE.

Banca mult timp n-a vrut să vorbească nici despre pericolul reprezentat de inflaţie. Pentru ea, acesta pur şi simplu nu exista. Comisia vorbeşte acum. Inflaţia din zona euro este văzută la o medie de 7,6% anul acesta şi una de 4% anul viitor, ţinta BCE fiind de 2%.

Strategii CE au explicat că economia europeană are în faţă acum o perspectivă „semnificativ mai lentă“ şi un şoc asupra costului vieţii mai lung în timp decât se credea în urmă cu doar două luni.

În luna mai, Comisia se aştepta la un ritm de creştere de 2,7% anul acesta şi de 2,3% anul viitor atât pentru UE, cât şi pentru zona euro. Prognoza actuală pune avansul UE la 1,5% anul viitor, iar pe cel al zonei euro la 1,4%.