Schimbarea pe neaşteptate a regimului taxelor în Ungaria provoacă proteste

Autor: Bogdan Cojocaru 15.07.2022

Blocarea timp de câteva ore a unui pod circulat din Budapesta nu a reuşit să oprească aprobarea de către parlament a unei moţiuni a guvernului premierului Viktor Orban pentru majorarea impozitelor pentru sute de mii de firme mici, scrie Reuters.

Prezenţa poliţiei la protest a fost masivă. Poate nu degeaba premierul şi-a prelungit perioada în care dispune de puteri extraordinare ca pentru vremuri de război.

Premierul şi partidul său, Fidesz, au câştigat fără drept de apel alegerile generale din acest an, deşi despre ele se spunea că sunt cele mai dificile pentru Orban de când acesta a venit la putere. Însă mandatul actual este, probabil, cel mai greu de până acum.

După ce a cheltuit masiv în alegeri, statul nu mai are bani, guvernul riscă să rămână fără foduri europene, iar inflaţia este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Schimbarea regimului taxelor loveşte în proprietarii de afaceri mici, cum ar fi consilierii medicali.

Camera Medicilor a avertizat că reforma bruscă poate afecta tratamentul pacienţilor. Reforma presupune restrângerea drastică a eligibilităţii pentru un regim de taxe simplificat pentru care multe din afacerile mici au optat deoarece acesta presupune mai puţină birocraţie şi impozite mai mici.