ULTIMĂ ORĂ: Iranul ameninţă Statele Unite şi Israelul, în contextul turneului lui Joe Biden în Orientul Mijlociu

Autori: Mihai Draghici , Mediafax 14.07.2022

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a avertizat joi după-amiază Statele Unite şi Israelul, în contextul turneului preşedintelui Joseph Biden în Orientul Mijlociu şi ca reacţie la ameninţările Guvernului israelian privind programul nuclear iranian.

"Le spun americanilor şi aliaţilor regionali că naţiunea iraniană nu va accepta nicio criză sau situaţii de insecuritate în regiune", a declarat Ebrahim Raisi, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului The Times of Israel.

"Orice greşeală făcută în această regiune va primi o ripostă dură şi regretabilă", a atras atenţia Ebrahim Raisi.

Premierul israelian interimar, Yair Lapid, a transmis un avertisment Iranului cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o joi, la Ierusalim, cu preşedintele Joseph Biden. "Diplomaţia nu va opri Iranul. Singurul lucru care va opri Iranul este să ştie că, dacă vor continua să dezvolte programul nuclear, lumea liberă va recurge la forţă. Singurul lucru care îi poate opri este să poziţionăm o ameninţare militară credibilă. Regimul iranian trebuie să ştie că, dacă va continua să inducă în eroare comunitatea internaţională, va plăti un preţ greu", a avertizat Yair Lapid.

În schimb, Joseph Biden a pledat pentru continuarea eforturilor diplomatice internaţionale pe tema programului nuclear iranian, dar a reafirmat angajamentul SUA pentru apărarea Israelului şi pentru aprofundarea integrării acestui stat în Orientul Mijlociu.

După vizita în Israel, preşedintele Biden se va deplasa la Ramallah, în Cisiordania, pentru o întâlnire cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Ulterior, Biden va merge în Arabia Saudită, unde va participa la o reuniune a Consiliului de Cooperare din zona Golfului.