Business sportiv. Virgil Stănescu, fost baschetbalist şi căpitan al naţionalei, cofondatorul proiectului de burse Go Scholarship: „Un program suport determină dacă un copil face sau nu sport“

Autor: Georgiana Mihalache 15.07.2022

Proiectul de burse Go Scholarship oferă un sistem de susţinere a tinerilor sportivi în zona sportivă, dar şi cea şcolară 35 de copii între 14 şi 17 ani din Bucureşti pot beneficia de acest proiect, condiţia fiind cel puţin o clasare în top 10 în anul competiţional trecut sau cel în curs.

Virgil Stănescu, unul dintre cei mai importanţi baschetbalişti români, a creat un sistem de burse pentru tinerii sportivi prin care specialişti din zona de nutriţie, psihologie, preparator fizic, kinetoterapeut, carieră merg alături de copii pentru a le creşte performanţele, atât cele sportive, câţ şi cele şcolare.

Sporturile din care sunt selectaţi copiii între 14 şi 17 ani pentru bursele Go Scholarship sunt baschet, handbal, volei, judo, fotbal, atletism, scrimă, triatlon, ciclism, box şi tenis de masă. Bugetul pentru proiect este de peste 330.000 de euro anual.

„Vrem să creăm un sistem suport, în care ei să facă şi sport, şi şcoală, astfel încât să nu fie nevoie să renunţe la niciuna dintre ele. Pierdem cei mai mulţi copii pe la 14 ani, când li se spune să aleagă sport sau şcoală. O astfel de bursă poate determina o decizie între a face sau nu sport. Copiii sunt într-o competiţie cu cei care au astfel de sistem suport la nivel internaţional, vedem naţiunile puternice în sport că oferă copiilor astfel de programe“, a explicat Virgil Stănescu.

De altfel, el a precizat că şi alte companii se pot alătura proiectului şi pot susţine astfel tinerele generaţii din sport. Copiii care primesc bursele sunt aleşi din Bucureşti, însă în viitor fondatorul proiectului vrea să dezvolte programul la nivel naţional. Sportivii nu sunt condiţionaţi în niciun fel să semneze un contract, iar periodic, la şase luni, sunt evaluaţi pentru a vedea implicarea sportivilor.

„Noi nu oferim bani. Creăm un sistem suport, venim în ecosistemul copilului, respectiv în club, alături de familie, şi le suplimentăm ce nu au, cum ar fi servicii de preparator fizic, nutriţionist, psiholog sportiv, kinetoterapeut. Noi considerăm că ei trebuie să ţină pasul cu şcoala, ne dorim ca bursa să rezoneze cu nevoia lor de a face sport. Una dintre condiţii este să nu ne dorim noi mai mult decât ei“, a mai adăugat Virgil Stănescu.

 

Cum se desfăşoară înscrierea?

Echipa Go Scholarship adună de la federaţiile sportive, cluburile din zona Bucureştiului recomandări de sportivi în grupa de vârstă 14-17 ani, din cele 11 sporturi pentru care oferă burse. Pentru campania de selecţie din 7-21 iulie, inclusiv părinţii sau copiii se pot înscrie. Ulterior, pentru fiecare tip de sport, specialiştii Go Scholarship aleg sportivii care vor beneficia de suport.

„Costul lunar pentru pregătirea unui copil noi l-am estimat în jur de 600 de euro, incluzând şi costuri fixe.“

„Este un buget pentru prima celulă care va fi de 35 de copii. Nu ştiu câţi părinţi pot susţine aceste costuri dacă nu se întâmplă centralizat, astfel încât noi ne dorim să creăm un sistem cât mai scalabil, să replicăm şi în alte oraşe. Vrem să creştem odată cu copiii, un psiholog sportiv nu este ceva foarte răspândit sau un consultant de carieră“, a mai adăugat Virgil Stănescu.

GO Scholarship este un proiect al Asociaţiei Sports HUB şi este co-fondat de fostul baschetbalist, Virgil Stănescu, şi fosta jucătoare de handbal, Ana Luca, cu sprijinul partenerului strategic SuperUnited şi celorlalţi parteneri - BRD, Nike, KPMG, Affidea.