Ministrul Energiei, Virgil Popescu: Va fi o iarnă complicată şi luăm în calcul toate scenariile, inclusiv întreruperea totală a fluxului de gaze din Rusia. Vom atinge ţinta de umplere de 80% a depozitelor de gaze, indiferent dacă intră sau nu gazul rusesc

Autor: Roxana Rosu 15.07.2022

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat joi la Digi24 că iarna următoare va fi complicată din punct de vedere al livrărilor de gaze şi că sunt luate în calcul toate scenariile, de la  cel în care vor fi întrerupte toate fluxurile de gaze din Federaţia Rusă către Europa până la cel normal, în care nu se întâmplă nimic cu fluxurile.

„În cazul unui scenariu pesimist, cel mai rău scenariu, avem pregătite tot, toate scenariile, la nivelul ministerului, la nivelul Guvernului, cu ANRE-ul, cu Transelectrica, cu Transgazul. Noi suntem pregătiţi de acest lucru. Suntem pregătiţi şi pentru a suplini gazul rusesc. România stă mai bine decât majoritatea statelor europene”.

Ministrul a precizat că importul de gaze naturale necesar pentru a trece o perioadă de iarnă întreagă este de 1,5 -2 miliarde (metri cubi). ”Jumătate de iarnă a trecut, pentru că vorbim şi de ianuarie-martie 2022, iarna care care s-a terminat”.

Virgil Popescu a amintit că Black Sea Oil&Gas a început producţia de gaze naturale din Marea Neagră, din care o parte se înmagazinează şi o parte se vinde şi se consumă.

„Astrăzi avem înmagazinaţi 1,49 miliarde de metri cubi de gaze naturale dintr-un total de capacitate de 3 miliarde, adică 49%. România are o producţie de gaze naturale constantă. La 1 august ne-am angajat la un grad de umplere de 46% şi că la 1 noiembrie vom avea 80%. Este un grafic de umplere. Eu estimez că vom ajunge la acest 80% şi chiar vom depăşi”.

Virgil Popescu a subliniat că România îşi va atinge ţinta de umplere de 80% a depozitelor de gaze, indiferent dacă intră gazul rusesc, sau dacă nu intră.

Iarna trecută România a consumat 55% din capacitatea totală a depozitelor de gaze, de la un grad de umplere de 80% rămânând neconsumat 25%.

El a adăugat că România va găsi o altă sursă de gaz sau alte surse de gaz decât cel din Federaţia Rusă, nu doar pentru iarna aceasta, ci pe termen mediu şi lung. ”Noi nu avem contract cu Gazprom. Luăm de la intermediari, de pe piaţa internaţională”.

”Nu se pune problema ca clienţii protejaţi, cei care asigură producţia de energie termică, producţia de energie electrică, spitale, grădiniţe, să nu aibă acces la gaze, la încălzire. Producţia internă a României, din depozite, asigură mai mult decât atât”, a subliniat ministrul.

În plus, producţia de cărbune va fi la capacitate maximă pentru a trece peste această iarnă şi iernile următoare, până se termină problemele cu gazele.