Cătălin Mihai, manager agro, Patria Bank: Agricultura va continua să fie un domeniu finanţabil. Estimăm să vedem, în viitor, un interes tot mai mare pentru investiţii în utilaje, în asigurarea irigaţiilor şi în extinderea suprafeţelor cultivate

Autor: Florentina Niţu 15.07.2022

Investiţiile în noi utilaje, în sisteme de irigaţii şi în extinderea suprafeţelor cultivate prin achiziţia de noi terenuri agricole sunt direcţiile de interes pentru fermierii români, pentru care se aşteaptă bancherii să facă împrumuturi importante în viitor, potrivit lui Cătălin Mihai, manager agro în cadrul Patria Bank, instituţie de credit deţinută de fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF).

„Agricultura va continua să fie un domeniu finanţabil, în mod cert, cu atât mai mult în Patria Bank unde avem un interes major în dezvoltarea fermierilor şi a agriculturii, în general. Se prefigurează o recoltă bună anul acesta, deşi în anumite zone, cum este Moldova, seceta continuă să aibă un impact negativ. Estimăm să vedem, în viitor, un interes tot mai mare pentru investiţii în utilaje, în special pentru asigurarea irigaţiilor, concomitent cu extinderea suprafeţelor cultivate prin achiziţia de noi terenuri”, spune Cătălin Mihai, manager agro în cadrul Patria Bank.

Investiţiile în zona de irigaţii sunt o necesitate pentru fermieri, mai ales într-un an secetos, cum este acesta. De asemenea, în lipsa forţei de muncă, fermierii investesc mai mult în ultilaje performante, cu care pot lucra mai rapid şi mai eficient suprafeţe mai mari, crescându-şi astfel randamentele.

Cătălin Mihai a adăugat că Patria Bank finanţează până la 95% din valoarea investiţiei în utilaje, şi inclusiv TVA-ul, şi până la 100% din valoarea achiziţiei de terenuri, iar fermierii sunt foarte interesaţi să aibă discuţii cu bancherii în acest sens. De altfel, piaţa creditării pe agricultură a crescut cu 12-13% în primele trei luni din 2022, agricultura fiind cel mai dinamic sector finanţat de bănci.

„Finanţăm afaceri agricole mici, pe segmentul de business micro, şi afaceri mari prin segmentul dedicat de agrobusiness. Piaţa evoluează şi la fel şi afacerile agro, fie ele mari sau mici. Sunt initiaţive de asociere la început de drum sau unele deja solide, sunt fermieri care înţeleg beneficiile pe care le aduce asocierea pentru creşterea producţiei, realizarea de spaţii de depozitare comune şi o mai mare putere de negociere în distribuţie”, a afirmat Cătălin Mihai.

La finalul anului trecut, în România erau în total aproximativ 4.000 de cooperative, potrivit Confidas, platformă de analiză financiară a companiilor. Numărul acestora a crescut semnificativ anul trecut, fiind înregistrate aproximativ 800 de astfel de companii noi, menţinând trendul de creştere accelerat din 2018 încoace.

„Suntem încă la început de drum, de câţiva ani deja, în segmentul asocierii şi integrării şi este loc de creştere. Vedem un interes mai mare al fermierilor pentru integrare - intra-afacere - cu dezvoltarea de linii de procesare, în timp ce în legumicultură initiaţivele de asociere sunt încă timide. În cadrul grupului Patria, susţinem activ asocierea (...). Se fac paşi mici, timizi şi sperăm să vedem o mai mare creştere în viitor”, a precizat şeful diviziei de finanţare a agrobusinessului în cadrul Patria Bank.

Patria Bank a încheiat anul 2021 cu un rezultat net la nivel individual de 9,46 mil. lei, în urcare cu 238,3% (6,7 mil. lei) faţă de rezultatul din 2020, respectiv cu 20% peste valoarea bugetată pentru acelaşi an (7,9 mil. lei), potrivit raportului anual al companiei.