O nouă rundă de sancţiuni e pe drum: UE va adopta vineri noi măsuri împotriva Rusiei

Autor: Dorin Oancea 15.07.2022

Comisia Europeană urmează să adopte vineri cel de-al şaptelea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care va adăuga o interdicţie la importul de aur rusesc şi va ajusta măsurile restrictive existente pentru a evita împiedicarea exporturilor de alimente, au declarat doi oficiali, conform Reuters.

Noile măsuri sunt considerate a fi "un pachet de menţinere şi aliniere", a declarat una dintre surse, referindu-se la acesta ca la un set de sancţiuni "al şaselea şi jumătate" pentru domeniul său de aplicare, limitat în comparaţie cu rundele anterioare, care au afectat petrolul sau cărbunele rusesc.

Cu toate acestea, unele măsuri ar putea avea un impact serios asupra sectoarelor afectate.

Proiectul de pachet, care are nevoie de aprobarea guvernelor UE, include o interdicţie privind importul de aur rusesc în UE, care ar urma să fie aplicabilă de la adoptarea noilor sancţiuni. O sursă a declarat că măsura va afecta şi importurile de aur rusesc prin ţări terţe, dar nu a detaliat cum va funcţiona.

De asemenea, Bruxelles-ul va înăspri măsurile existente, cu noi limitări ale importurilor de bunuri care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv produse chimice şi utilaje, a precizat sursa.

Noi persoane şi entităţi considerate apropiate de Kremlin vor fi, de asemenea, adăugate pe lista neagră a UE, au declarat trei oficiali care au refuzat să fie numiţi.

De asemenea, Comisia va face unele modificări la sancţiunile existente pentru a se asigura că acestea nu afectează exporturile de alimente şi cereale din Rusia, au declarat cei trei oficiali UE.

Ţările africane au declarat că sancţiunile UE au contribuit la criza alimentară actuală, cauzată în principal de războiul din Ucraina şi de blocada rusă a porturilor ucrainene de unde sunt exportate de obicei cereale în lume.

UE a negat de mult timp că sancţiunile sale au afectat comerţul cu alimente. Modificările aduse măsurilor restrictive existente au scopul de a se asigura că regulile nu sunt interpretate greşit de către comercianţi, a declarat un oficial, menţionând că o interdicţie privind accesul navelor ruseşti în porturile UE va fi modificată pentru a evita confuziile.

Conform acestei măsuri, navele ruseşti au deja voie să intre în porturile UE dacă transportă alimente sau medicamente.

Dar unii comercianţi au interzis efectiv comerţul cu alimente atunci când sunt exportate din porturile ruseşti care sunt deţinute indirect de companii ruseşti de stat care au fost sancţionate de UE. Modificarea va clarifica faptul că aceste porturi sunt exceptate de la sancţiuni, a precizat sursa citată.