Val de căldură în Europa. Incendii de vegetaţie mortale se extind în Mediterană

Autor: Andreea Tobias 16.07.2022

Mii de pompieri se luptă cu incendiile de vegetaţie din Portugalia, Spania şi sud-vestul Franţei, în mijlocul unui val de căldură care nu dă semne de ameliorare. În nordul Portugaliei, un pilot a murit după ce avionul cu apă s-a prăbuşit în zona Foz Coa, în apropiere de graniţa cu Spania.

Incendiile fac ravagii în zone din regiunea Gironde din Franţa, unde peste 11.000 de persoane au fost evacuate.

În sudul Spaniei, în apropiere de Costa del Sol, aproximativ 2.300 de persoane au fost nevoite să fugă de un incendiu care se propaga pe dealurile Mijas, anunţă BBC.

Turiştii aflaţi pe plaja din Torremolinos au văzut coloane mari de fum ridicându-se pe dealuri, unde mai multe avioane se luptau cu focul.

Între timp, un rezident a descris incendiile de pădure din apropierea coastei sud-vestice atlantice a Franţei ca fiind "post-apocaliptice".

"Nu am mai văzut niciodată aşa ceva", a declarat Karyn, care locuieşte în apropiere de Teste-de-Buch, pentru agenţia de presă AFP. Incendiul de acolo şi un altul la sud de Bordeaux au devastat aproape 8.000 de hectare.

Începând de marţi, temperaturile au urcat până la 47C în Portugalia şi peste 40C în Spania, alimentând incendiile.

Peste 300 de persoane au murit din cauza căldurii în ambele ţări, relatează agenţia de ştiri EFE.

Focarele de incendiu din Portugalia se află în nord - estul oraşului Porto. Incendiile au distrus 30.000 de hectare de teren în acest an - cea mai mare suprafaţă din vara anului 2017, când Portugalia a suferit incendii devastatoare în care au murit aproximativ 100 de persoane.

Şi alte părţi ale Mediteranei sunt afectate. În Italia, guvernul a declarat stare de urgenţă pentru zonele din jurul fluviului Pad, care trec prin cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

În nordul Marocului, mai multe sate au trebuit să fie evacuate în urma incendiilor care au cuprins provinciile Larache, Ouezzane, Taza şi Tetouan. Un sat a fost distrus în totalitate în Ksar El Kebir.

Franţa a avut, de asemenea, o căldură sufocantă de aproximativ 40 de grade Celsius şi se aşteaptă la altele săptămâna viitoare, cu 16 departamente în alertă portocalie, pentru vreme severă.

Valurile de căldură au devenit mai frecvente, mai intense şi durează mai mult timp din cauza schimbărilor climatice provocate de om. Temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu reduc drastic emisiile de carbon.