Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Spania a câştigat o investiţie de 520 milioane de Euro şi România a pierdut o investiţie de 520 de milioane de Euro

Autor: Dragos Damian 16.07.2022

Nu stiu daca Romania a fost in carti pentru investitie gigantica anuntata de Moderna, insa ma mint frumos ca da.

De aproape 2 ani le cer prin intermediul ZF Presedintelui Klaus Iohannis si Primilor Ministrii care s-au alternat sa dea o fuga la Moderna - dar si la celealte companii de biotehnologie care s-au lansat odata cu pandemie - pentru a le propune Romania ca si> un hub pentru UE si restul zonei geografice si, ca sa demonstreze interesul, sa aloce 20 milioane Euro din PNRR ca sa exploateze oportunitatea aparuta si sa lanseze Romania ca si partener in zona strategica a medicamentelor. Le-am cerut de asemenea sa introduca Institutul Cantacuzino in acest circuit, pentru ca are cat de cat structura si know-how-ul necesar.

Romania nu stie decat sa importe, nefiind capabila sa impuna nici un sistem de offset pentru a aduce investitii in tara sau alternative, sa bata in mod activ la usa unor investitori care sunt evident strategici, absenti din Europa, carora sa li se prezinte> avantajele pe care le poate oferi o investitie in tara noastra.

Asta inseamna de fapt sa gandesti doar de pe o zi pe alta fara sa ai politici economice strategice si sa nu ai consultantii economici care sa-ti spuna ce ai de facut ca sa gandesti pe un orizont de 10-15 ani. Energie, mancare, medicamente, aparare, trebuie> sa devenim cat mai independenti industrial in aceste domenii.

Indiferent cat de dificil este prezentul, gandul trebuie sa fie la viitor.