Business Magazin. Călin Meteş, Fondul Proprietatea: Cum se aplică asimetria din investiţii în carieră şi în viaţă

Autor: Ioana Matei 17.07.2022

Călin Meteş are o perspectivă interesantă asupra riscului: tot ceea ce facem vine cu o doză de risc, deci scopul nu este acela ca prin deciziile luate să evităm asumarea de riscuri. Astfel, unul dintre conceptele pe care el mizează este cel al pariurilor asimetrice. Acestea implică asumarea acelor riscuri care, dacă se produc, generează o pierdere minimă, asumată, dar care, dacă nu se întâmplă, aduc un câştig substanţial, de câteva ori mai mare decât pierderea maximă potenţială. Este unul dintre princiipile care l-au adus în rolul de Deputy CEO pentru Investiţii al Franklin Templeton International Services, sucursala Bucureşti şi Deputy Portfolio Manager al Fondului Proprietatea.

Domeniul economic m-a atras din adolescenţă, din momentul în care am înţeles din filmele americane ce înseamnă să fii acţionar la o companie. Ideea de a vinde şi de a cumpăra companii, cu toate intrigile şi răsturnările de situaţii specifice filmelor hollywoodiene mi se părea fascinantă şi plină de adrenalină”, descrie Călin Meteş felul în care a ales domeniul în care să îşi construiască parcursul profesional. El a povestit pentru Business MAGAZIN despre paşii pe care i-a făcut până la funcţiile de Deputy CEO pentru Investiţii al Franklin Templeton International Services, sucursala Bucureşti şi Deputy Portfolio Manager al Fondului Proprietatea, unul dintre cei mai importanţi emitenţi listaţi la Bursa de Valori Bucureşti.

Încă din copilărie, Călin Meteş a deprins câteva învăţături care l-au transformat în liderul care este în prezent. Era pasionat de citit, sport, în special fotbal şi îşi aminteşte că era extrem de competitiv, îşi dorea să câştige fiecare meci. „În carieră, mi-am dat seama în timp că obiectivele propuse nu pot fi realizate dacă nu eşti înconjurat de echipa potrivită, oricât de bun ai fi individual. Cititul, cu fiecare lectură, îmi arăta cât de puţine lucruri ştiam despre domeniul respectiv. Am realizat că pregătirea continuă şi lectura zilnică sunt nişte obiceiuri obligatorii în orice domeniu, dacă ne dorim să excelăm”. 

Mai târziu, a ales să studieze în domeniul băncilor şi burselor de valori, atât în cadrul studiilor de licenţă, cât şi a unui program masteral, ambele de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Şi-a consolidat pregătirea cu studii teoretice în politică în Bruxelles, dar în momentul în care i s-a oferit prima ocazie a unui job în domeniul investiţiilor, acasă, a decis să se întoarcă pentru acesta: „Absolvind o facultate de profil în domeniul investiţiilor bursiere, eram foarte interesat de o carieră în domeniu. Când a apărut oportunitatea de a mă întoarce la Cluj pentru a mă angaja ca analist de investiţii, pentru a ajuta un important investitor la Bursă cu analizarea companiilor listate, nu am stat prea mult pe gânduri.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro